Alla kan känna sig nervösa ibland i nya miljöer, och på platser där det är mycket folk. Du har kanske själv blivit nervös och börjat stamma vid ett föredrag, eller svettats kopiöst på en fest där du inte känner någon.
När du har allvarliga problem med social ångest har du mer besvär än så, då din fobi i det fallet påverkar ditt vardagsliv.
I den här artikeln pratar vi bland annat om vad social ångest är, vilka symptom fobin ger samt hur man behandlar social ångest.
Vad är social ångest?
Social ångest eller social fobi är en bestående rädsla av att få uppmärksamhet, bli granskad eller bli bortgjord i sociala situationer. Vanliga situationer där personer som har social fobi har det svårt inkluderar att tala inför grupp samt att gå på en stor fest.
När man har social ångest är det även vanligt att vardagssituationer blir svåra att hantera. Att småprata med vänner och bekanta, samt att hålla ögonkontakt med folk du inte känner kan alltså kännas obehagligt för personer med social ångest. Det förtydliga Healthline.
8 tillfällen då social ångest är ett problem
- När du ska prata med främlingar.
- När du ska hålla ett föredrag.
- När du ska gå på dejt.
- När du ska gå på fest.
- När du ska gå på en offentlig toalett.
- När du ska äta på en restaurang.
- När du ska handla mat, och det är fullt med folk i butiken.
- När du ska prata med någon du inte känner.
4 saker personer med social fobi är rädda för
- Att bli betraktade som osociala eller konstiga av främlingar.
- Att bli bortgjorda i sociala situationer.
- Att råka göra någon arg av misstag.
- Att få allt för mycket uppmärksamhet.
5 symptom för social ångest
- Hjärtat börjar slå fort.
- Dina muskler spänner ihop sig.
- Du känner dig yr och omtöcknad.
- Du får magproblem likt diarré eller förstoppning.
- Du får svårt att andas.
Läs mer: Vad är segregation för något? Segregation och utanförskap kan också leda till ångest.
Varför har man social ångest?
Personer som har en typ av ångest har ofta en släkting med samma eller likvärdig problematik, så dina gener spelar roll. Det kan också bero på att du har en del i hjärnan som är överaktiv. Närmare bestämt din amygdala, som är den delen av hjärnan som kontrollerar rädsla.
Är det vanligt att barn har social ångest?
Barn under 13 år har sällan social ångest, men efter man fyllt 13 är det vanligare att utveckla social ångest. Barn som mobbats, retats och/eller har för stränga föräldrar har en högre risk för att utveckla social ångest. Det är alltså många faktorer som spelar in.
5 sätt social ångest påverka ditt liv
- Du kan få en låg självkänsla.
- Du kan fastna i negativa tankegångar.
- Du kan få depression.
- Du kan få svårt att ta kritik.
- Du kan få svårt att utveckla din sociala kompetens.
Så kan du få hjälp med social ångest
Du kan få bra behandling för din sociala ångest. Nedan ger vi dig ett flertal förslag med mål att du vågar prova på åtminstone något av dem.
Läs mer: Vad är låg socioekonomisk status? En låg social status kan också vara en bidragande orsak till ångest.
Ta medicin mot social ångest och fobi
När du har social ångest brukar läkare rekommendera följande läkemedel:
- SSRI, som bland annat inkluderar sertralin som ökar serotoninhalten i hjärnan. Personer med låga halter av serotonin har oftare ångest jämfört med personer med normala halter serotonin.
- SNRI, som bland annat inkluderar Venlafaxin. Om SSRI-läkemedel inte hjälper är det vanligt att läkaren rekommenderar att du provar ett SNRI-läkemedel i stället.
- Betablockerare, som kan motverka ångest. Denna typ av medicin används även för att sänka ditt blodtryck, men betablockerare kan även sänka dina ångestnivåer.
- Bensodiazepiner, som bland annat inkluderar Valium. Dessa typer av läkemedel hjälper effektivt och fort, men det är värt att notera att du lätt kan bli beroende av dem. Läkare rekommenderar sällan att du behandlar din sociala ångest med bensodiazepiner, främst på grund av tillvänjningsrisken.
OBS! Vi är inga läkare, och våra råd ersätter inte ett läkarbesök eller ett samtal med medicinsk personal.
Terapi mot social ångest
Social ångest kan behandlas effektivt med KBT och psykoterapi. Exponeringsterapi är ett område inom kognitiv beteendeterapi (KBT) som passar särskilt väl för att behandla social ångest. Med rätt medicinering och/eller terapi kan man bota social ångest helt och hållet.
Om du inte blir helt botad är det vanligt att du åtminstone får en rejäl symptomlindring, som medför att du kan leva ett normalt liv.