Att våga vara sig själv

Det är viktigt att vara sig själv, och framför allt att känna att man är trygg i att vara sig själv. Det finns många normer i samhället som det konstant strävas efter att uppnå – men det bästa du kan göra för att känna välbefinnande är inte att bli en i normen, utan det är att vara dig själv. För att uppnå detta på bästa sätt måste du vara ärlig mot dig själv och sluta jämföra dig med alla andra.

 

Att våga vara sig själv

Att vara sig själv handlar om att man ska våga visa vem man är, och inte hela tiden tänka på vad man gör och hur man gör det. Utan att känna trygghet i att man duger som man är och att man kan vara den man är. Detta betyder dock inte att det är okej att vara elak eller liknande bara för att “det är den jag är”. Nej, detta handlar om att vara sig själv från sina bästa sidor. Dock är det alltid okej att ha dåliga sidor, det har alla, men det är inte okej att spela ut dåliga egenskaper som bidrar till att någon annan far illa.

 

Var sann mot dig själv

Det är viktigt att vara ärlig mot dig själv i jakten på att kunna vara dig själv. Vilka sidor av dig själv gillar du mer, och vilka sidor gillar du mindre? En förändring man kan göra, utan att ändra på vem man är, är att spela på de bra sidorna och lyfta fram dem så mycket som det går. I samband med detta så minskas automatiskt de dåliga sidorna, för att till slut ha en sån liten del av livet att de inte är relevanta.

Det är viktigt att vara sann mot sig själv och inte bara spela ut hela sig själv bara för att man ska vara sig själv. Då har man missuppfattat det hela. Framhäv dina goda sidor, och arbeta för att få bort dina negativa sidor – för att du vill bli den bästa versionen av dig själv, och inte för att du ska passa in. När du är dig själv kommer du även få lättare att skaffa vänner som blir till långvariga relationer.

 

Sluta jämför dig med andra

Att jämföra sig med andra kan vara på gott och ont. Det finns ibland tillfällen där det är bra att jämföra sig med andra, för det kan få en att vilja kämpa mer och bli ännu bättre. Men i de flesta fallen hamnar man i en negativ spiral där man tycker att andra är bättre än en själv, och upplever det som jobbigt snarare än pushande till att bli en bättre person själv. Därför är det bäst att sluta jämföra sig med andra helt och hållet. Men det är bra att fortfarande vara uppmärksam på omgivningen för att bli inspirerad. Se andra som en inspiration och inte som en jämförelse.