Uppföljning Våga va dig själv-läger 2013

I somras genomfördes för åttonde året ”Våga va dig själv-läger” för ungdomar i åldrarna 12-15 år på Flatön, Bohuslän med Mika Päiviäniemi i spetsen. Tack vara gåvor från 9 privatpersoner, 2 företag och skatteskänkningar från maj 2013 kunde Mika köpa in redskap och utrustning till de olika friluftsaktiviteterna. Idrottsmaterialet kommer att användas och komma fler ungdomar till godo i flera år framöver. Totalt medverkade 59 ungdomar under de två olika lägerveckorna. Längst ned kan ni även ta del av bilder från kollot och en ekonomisk sammanställning.

Mikas sammanfattning:

På lägren har ungdomarna fått skapa gemenskap och lära känna andra ungdomar i samma ålder. Idrottsmaterialet har använts flitigt under veckorna. Det som var populärast var Kin-Ball, speedminton och fotboll, men även boule och kubb lockade många av ungdomarna. Vi har också gjort olika samarbets- och trygghetsövningar. Allt i syfte att stärka ungdomarnas självförtroende och självkänsla. Näringsrik mat i världsklass lagades av Arne och Lena Falkbäck.

Under veckorna har det varit mycket skratt och glädje, men även andra känslor som t.ex. sorg. Under en kväll på temat självkänsla, självförtroende och mobbing berättade Arne om varför stiftelsen grundades och om sin dotter Linda som tog sitt liv. Vi blev alla djupt berörda och många vågade dela med sig av sina egna erfarenheter – starkt!

Utdrag ur dagbok från en tidigare lägerdeltagare och som i år var ledare:

Måndag
En halvsolig start med morgonpromenad där hela kroppen skulle väckas till liv, hjärnan fick jobba genom gåtor och diskussioner med en ny kamrat. En ordentlig frukostbuffé följde med lite egen tid innan aktiviteternas start. Namnlekar och samarbetsövningar genomfördes innan mellanmål i form av frukt. Därefter fortsatte vi dagen med olika samarbetsövningar med en så kallad kin-ball. Mycket skratt, nya bekantskaper och många som provade.

En energigivande lunch och sedan fortsatte samarbetsövningarna där uppgifterna bl.a. var att lösa knutar med människor – att kommunicera och samarbeta var a och o för att kunna lösa uppgifterna. En lek där ett visst antal händer och fötter fick vara i backen samtidigt under en sträcka genomfördes.

Samarbetet var olika bra i olika grupper men det är något som vi arbetar med under veckans gång. Sortera utan prat och byta-namn lek följde och därefter en glasspaus med ”dagens glass” innan det var dags för efterlängtat bad – trots mindre solig eftermiddag. Efter tid vid vattnet var det dusch och fri tid som gällde innan middagen.

Något kallat lyckolåda stod på aktivitetsschemat.  Ungdomarna fick informationen att dekorera tändsticksasken på ett personligt sätt, den skulle representera lycka för just den individen. De fick veta att de ska användas senare i veckan, till vad får de se senare. Resultatet blev väldigt bra, alla har olika förutsättningar men alla gjorde sitt bästa och det resulterar i ett väldigt lyckat resultat – ”Ingen annan kan göra det du gör på ett bättre sätt, du är unik!”

Tisdag
Vi startade lugnt med mindfulness innan frukost. Därefter följde en längre tregruppsaktivitet där man roterade runt aktiviteterna efter 1 h 20 min. Efter första passet var det glasspaus innan rotation. De olika stationerna innebar boxning/armyfit, måla en tavla med känslor som tema och teater. Alla gjorde sitt bästa och därför blev resultatet också bra, ingen kan göra bättre än sitt bästa.

Till middag avslöjades en överraskning – efter middagen var det båtutflykt som stod på schemat! Tillsammans gick vi till båten där vi fick en 2½-3 timmar lång tur i skärgården i kombination med historia kring ön och Evert Taube. Vecka 1 hade vi turen att slippa blåsten vilket gav oss den unika möjligheten att se horisonten, där himmel möter hav.
Mycket mys, skratt och umgänge senare begav vi oss tillbaka till lägerhuset där det blev grillad korv till kvällsmat.

Den här dagen var en viktig start inför kommande aktiviteter vilket resulterade i trötta deltagare som somnade gott.

Torsdag – en dag fylld av känslor

Vi började dagen med att slappna av och acceptera sina känslor, få tid att vila – mindfulness. För att orka hantera alla de känslor som skulle komma under dagen behövdes energi – frukosten var som vanligt succé och en viktig start på dagen.

Dagens äventyr avslöjades – LISEBERG! Bris har sponsrat stiftelsen med entré och åkband till alla deltagare för att de ska få chansen att uppleva en nöjespark, något som många barn inte får göra. Glädjen och chocken var påtaglig.

Framme på Liseberg och i smågrupper gick vi runt bland attraktionerna och de som ville fick åka. Vi samlades för en gemensam lunch och fortsatte sedan dagen med glädjen. 15.00 gick bussen tillbaka till Flatön med ett gäng trötta men glada ungdomar.

Tid för att måla på sin tavla gavs innan vi samlades för att färdigställa projektet ”Lyckolådan”. Varje bord med 6 stycken personer fick i uppgift att skriva en positiv lapp om varje ny vän runt bordet och lägga denna anonymt i personens låda. Lyckolådornas innehåll fick de sedan tillbaka för att läsas precis innan läggdags för att somna med en positiv känsla i kroppen.

Glädjen från förmiddagen förändrades till allvar efter middagen. En film om självkänsla, självförtroende, mobbning och känslor visades varefter vi hade diskussionsövningen ”Heta stolen” där fokus låg på självkänsla och självförtroende. Några ledare spelade upp en sketch med en händelse som hade kunnat vara verklig, en händelse där man skämtade på andras bekostnad. Reaktionerna blev starka och många tankar började snurra hos ungdomarna. Arne berättade varför stiftelsen grundades. Vad hände? Många starka känslor dök upp som fick gruppen att skapa en ännu starkare sammanhållning – tillsammans klarade de det och stöttade varandra. Kramar, tårar och skratt blev avslutningen på torsdagskvällen.

Efter en dag fylld av blandade känslor, en dag som faktiskt representerar hur livet ser ut med berg och dalar. Efter många fina samtal var det inte svårt att somna gott.

Ungdomarnas röster från lägerveckorna:

”Awesome kul”

”BÄST!”

”Det bästa lägret jag har gått!”

”Underbart”

”Jag älskar det här stället och kommer aldrig glömma vad jag lärt mig här”

”Helt fantastiskt! Kommer aldrig ångra att jag följde med min syster.”

”Jättekul! Kommer nästa år med!”

Av de 20 935 kronor som skänktes till projektet användes 16 822,75 kronor till idrottsmaterial. Mika lyckades få oväntad bra rabatt på sitt inköp av material. Återstoden kunde därför användas till en överraskningsutflykt med båt i skärgården för barnen.

Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *