Uppföljning Sommarläger med Tilia 2016

Tack vare gåvor från 98 privatpersoner, 3 företag och överskott från Tilias tidigare insamlingar hos Polstjärna blev ”Sommarläger med Tilia 2016” verklighet. Nedan följer Annesofie Blixts reflektioner från lägerveckan, bilder, citat från deltagare och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Eldsjälen Annesofies reflektioner och beskrivning av dagarna
Jag skulle vilja börja denna reflektion med några rader till er givare. Vi har gjort många större insamlingar tillsammans med Polstjärna. Jag känner mig stolt att samordna så att Tilia och Polstjärna kan erbjuda en möjlighet för människor att göra skillnad. Det är samtidigt något som skaver i mig. Dessa pengar ska och bör egentligen komma från vårt samhälle. Jag vet att Tilia fyller ett glapp där det offentliga fallerar. Därför borde det inte vara upp till oss privatpersoner och småföretag att lösa problemet, varken ekonomiskt eller tidsmässigt.

MEN vi gör det. Ni ger vad ni kan, i form av den summa som passar er budget. Vi gör vad vi kan med kunskap, hjärta och engagemang.

Det är vad vi kommer behöva göra ett tag till. För snart tror jag att vi kommer att få mer och större hjälp. Det måste vi få. För våra läger fyller en så stor funktion, har det visat sig.

Jag vill tacka er, från djupet av mitt hjärta med dessa rader. Jag önskar att ni skulle få se, men främst känna det jag gör därute på lägergården. Få känna när liv räddas, förändring skapas. Det är svårt att sitta med en dator och i ett dokument med ord beskriva, för det är omöjligt. Men jag kan ge er en liten bit av det, och det följer nedan. Återigen, mitt varmaste tack. Jag slösar inte gärna med orden för att det ska låta bra. När jag säger det menar jag det. Verkligen. Tack!

När jag för tredje året i rad tar emot årets deltagare tillsammans med ledarteamet är det som vanligt med fjärilar i magen. Jag åkte in till stan och hämtade 8 förväntansfulla tjejer och på vägen ut får jag en stunds ensamhet i bilen då resten av ledarna är kvar på lägergården och tar emot resterande 7. Jag skruvar upp volymen på radion och av en händelse är det låten ”Try” med Shakira som spelas. Jag har tidigare fått den låten som tips skickad till mig av en tidigare lägerdeltagare som nu är på väg helt mot sitt friska liv genom förra årets läger.

Tidigare samma morgon har vi varit i Nyhetsmorgon Tv4 med vår volontär Adam, som förra året försökte ta sitt liv. Det var en så fin start på veckan, att få göra det med honom, då jag vet vad han gått igenom.

Känslorna svämmar verkligen över, tårarna rinner och raderna träffar mig rakt i hjärtat. Det är som att det behövde komma ut, för jag vet att veckan som väntar kommer fylla på mig igen. Med nya känslor, livsöden, historier, förtroenden och saker jag önskar ta bort från de unga små axlarna, i form av händelser i deras liv de inte ska behöva varit med om eller känt.

 

I messed up tonight, I lost another fight

I still mess up but I’ll just start again

I keep falling down, I keep on hitting the ground – Try, Shakira

 

Snabbt finner jag mig sedan stå vid vår avslutningskväll. Med nya minnen och erfarenheter i bagaget. Aldrig för har vi haft ett så bra läger. Vi har lärt oss så mycket genom åren. Ser jag tillbaka har varje år varit unikt på sitt sätt och behövt vara så. Ungdomarna som deltagit är såklart unika av sitt slag, och det är något speciellt med både varje person men också varje grupp. Det är inte dem jag jämför, utan min insats som grundare och ledare. Vår insats som team. När jag sedan läser upp våra deltagares utvärderingar och när alla deltagare är avkramade, skjutsade till bussar eller hämtade av familj, då vet jag bara, jag vet saker, som jag som sagt inte kan sätta ord på här.

 

Look how far you’ve come, you filled your heart with love

Baby you’ve done enough, take a deep breath

Don’t beat yourself up, don’t need to run so fast

Sometimes we come last, but we did our best – Try, Shakira

 

Såhär anordnades Tilias läger 2016
Med verktyg som kärlek, skratt, flum, spex, allvar, lek, gråt, stora hjärtan och enkelhet i kombination med rutiner arbetade vi med 15 ungas självkänsla. Dagarna börjar med Yoga för de som vill, en god frukost, och sen in i föreläsningssalen (eller vid bryggan om vi känner för det) där vi går igenom alla teman. Självkänsla, självförtroende, stress, prestation, relationer, ideal, sociala medier, personliga gränser och integritet samt att våga släppa in, motivation, att våga vara frisk, våga skina. Att välja kärlek och handla utifrån det istället för rädsla.

Efter varje föreläsning får deltagarna ofta en uppgift i sitt BeYou-häfte att besvara. BeYou är det metodmaterial i självkänsla vi utgår ifrån i mycket av vårt arbete på Tilia. Dessa övningar kan göras individuellt eller, om det passar pratar vi om dem tillsammans i smågrupper.

Sedan äter vi lunch, gjord av våra ideella hjältar i köket. Vi kom ofta ut från föreläsningssalen där det var ett utblommat tema även på maten. Grekiskt med feta, oliver och vacker musik till, Skärgårdstema i form av ugnsbakad lax och matplatsen klädd med metspön och fiskekort. Och så vidare. Elin, Sandra, Gunilla. Våra kökshjältar. TACK!

På eftermiddagarna är det tid för individuella samtal där varje ungdom med sin tilldelade ”ledarkontakt” får avsatt tid för att prata om det som rör sig hos dem just nu. Under tiden basar våra underbara aktivitetsledare Linnea och Adam och jag talar nog för oss alla, ledare, deltagare som kök, att ingen av oss någonsin känt oss så trygga, lyssnat till så mycket kunskap varvat med så mycket skratt i närvaro av enbart två personer. <3

Kvällarna kan se lite olika ut, vi har haft besök av vår fina ambassadör Hampus Nessvold för brasmys, då även Marie från Polstjärna var på plats. Vi har lekt lekar, målat med tomtebloss, lyssnat till ledarberättelser framför brasan, ätit godis tills det sprutat ur öronen, nattbadat under stjärnklar himmel med tillhörande bastu. Levt.

Bilder och citat
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

”Måste bara berätta att Tilia lägret i år har hjälpt mig så sjukt mycket! Mer än vad BUP har hjälpt mig på över ett år! Jag är bara så tacksam för att jag fick chansen att följa med och att ni finns.”

”Tack för att ni alla gav mig en mening till att fortsätta kämpa.”

”Jag har letat efter den sista pusselbiten som varit oförstående. Nu kan jag med hela mitt hjärta säga att jag lagt den på plats. Där ska jag fortsätta jobba och bibehålla den biten och känslan.”

”Det är så skönt att veta att jag inte är ensam om det jag tänker, så skönt att känna igen sig i någon annans berättelse.”

”Jag kommer klara verkligheten, för nu vet jag. Jag är inte ensam. För nu vet jag. Jag har så mycket att ge. För nu vet jag. Att detta bara är början på något fantastiskt. Och jag kommer tillåta mig att misslyckas. Det är en del av det. Våga misslyckas.”

Så här användes pengarna från insamlingen

Boende: 26 650 kr (24 900 kr)

Mat: 15 922,95 kr (18 200 kr)

Material: 1 588 kr (2 000 kr)

Resor: 5 019 kr (4 500 kr)

Totalt: 49 179,95 kr (49 600 kr)

+ 420,05 kr

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

Notering: Boende, och resor blev något dyrare än beräknat, material nästan precis, maten billigare och detta tog nästan ut varandra och vi landade på + 420,05 kr, som går vidare till Tilias nästa insamling hos Polstjärna. Siffrorna inom parentes är den beräknade budgeten, de utan den faktiska kostnaden.

 

Det här inlägget postades i Sommarläger med Tilia 2016. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *