Uppföljning Resa till Säfsen

Tack vare stöd från 19 privatpersoner så gick insamlingen till projekt ”Resa till Säfsen” i mål och den 26/2 – 1/3 genomfördes lägret. Här följer en rapport från projektledaren Malin Meissner kring vad som gjordes, betydelsen för deltagarna och hur pengarna som samlades in användes. Längst ned hittar du några bilder från lägret där de som är med tycker det är ok att bli publicerade på nätet.

”Den 26 februari åkte vi på ett vinterläger med 10 tjejer från Stockholmsområdet. Lägret var ett resultat av ett samarbetsprojekt mellan tre tjejjourer som vi arbetat med sedan i november 2011. Vi som arbetat med detta är Malin Meissner från Sollentuna tjejjour, Cecilia Alstermark från Sundbybergs tjejjour, Laura Antonovic och Nathalie Vukmanic från Stockholms tjejjour.

Vad pengarna gick till (se även längst ned på sidan)

Vi sökte pengar från olika håll, och bland annat inledde vi ett samarbete med Polstjärna för att samla ihop det som saknades för att kunna hyra en minibuss att köra upp till Säfsen. Tack vare alla som skänkte pengar till vårt projekt blev detta möjligt och det gjorde att vi hade tillgång till bil under hela vistelsen och därmed en frihet att hitta på mycket olika aktiviteter i Säfsen. Så vi vill börja med ett stort TACK för att ni valde att stödja vårt projekt!

Lägret

Tanken med lägret var att ge dessa tjejer en chans att få åka skidor, något som ingen av tjejerna hade tidigare erfarenhet av. De två första dagarna ägnade vi därför åt just att åka skidor. Till första dagen hade vi bokat in en timmes skidlektion för tjejerna, som Säfsen hade gått med på att bjuda på för att stödja vårt läger. Tjejerna fick lära sig grunderna i skidåkning och alla fick prova att ”ploga” en liten bit i barnbacken där vår skidlärare Nina tog emot och hjälpte alla med tekniken. Det var en otrolig hjälp för tjejerna att komma igång då många var lite rädda. Vi fick också lära oss att åka knapplift och hur man bär skidorna på lättaste sätt.

Det var några som tyckte att utförsåkning var aningen svårt, och tredje dagen hade vi lämnat öppen för lite mer valfrihet. En grupp på fyra tjejer ville åka i backen. Några andra som var ömma i kroppen och hade träningsvärk satte sig i en pool en timme för att sedan rida islandshästar. En av tjejerna var nyfiken på att åka längdskidor istället och tyckte att det var jätteroligt, till skillnad mot utförsåkning som hon tyckte var mycket svårare och läskigare än hon hade trott.

Under lägret bodde vi alla i ett stort hus och hjälptes åt med alla sysslor. Vi ledare gjorde frukost varje morgon, men fick ofta hjälp av någon av deltagarna. Vi hade olika middagsgrupper för varje kväll som inkluderade en ledare och två eller tre tjejer. Sedan åt vi alla middag tillsammans och hade kvällsaktiviteter som bestod av workshops och diskussioner som behandlade några av de ämnen som tjejjouren arbetar med.

Bland annat pratade vi om vad det innebär att utöva och bli utsatt för härskartekniker, och vi pratade också mycket om vad systerskap innebär. Första kvällen gjorde vi en lista på hur tjejer kan peppa och uppmuntra varandra för att stärkas, som vi hade uppsatt på väggen under resten av lägret. Vi tittade också på en film som handlade bland annat om systerskap och kvinnoförtryck. För att knyta ihop detta lite och ge lite inspiration och pepp hade vi bjudit in en tjej på tisdagskvällen som höll ett pass i feministiskt sjäövförsvar. Vi fick bland annat lära oss att identifiera personliga gränser och hur vi kan använda vår röst som ett starkt försvar. Vi fick även lära oss försvarstekniker för överfallssituationer och hur vi med hjälp av effektiva slag kan ta oss ur en sådan situation. Även om passet behandlade ganska allvarliga ämnen så var det mycket skratt och roliga inslag.

Sista kvällen diskuterade vi vad vi skulle vilja påverka i samhället och hur vi kan göra det. Vi iscensatte olika scenarion där någon blev utsatt för exempelvis härskartekniker, mobbing eller annat slags förtryck och diskuterade kring dessa och hur vi själva skulle ha agerat i respektive situation.

Den sista aktiviteten vi gjorde var att alla fick varsitt urklippt hjärta som vi fäste på ryggen. Sedan gick vi runt och skrev små anonyma hälsningar och uppmuntrande kommentarer på varandras hjärtan. Dels var detta för att vi skulle ha med oss ett fint minne av varandra, men det var också ett sätt att återkoppla till listan vi gjorde första kvällen. Ett förslag på hur tjejer kunde stärka varandra var att ge komplimanger, så vi ville att alla skulle få känna på hur det känns att både ge och få så många uppmuntrande kommentarer.

Det blev ett välldigt fint avslut på lägret, men otroligt sorgligt att säga hej då till alla. Vi har dock bestämt att vi ska ha en återträff inom den närmaste månaden då vi ska titta på filmen som vi spelade in, prata om vad lägret har gett och hitta på något tillsammans igen.

/Malin Meissner, projektledare

I slutet av lägret gjorde vi utvärderingar med tjejerna för att ta reda på vad de tyckt om lägret, vad de tyckte var roligast och vad de tar med sig därfifrån. Följande citat är tagna både från utvärderingarna och från samtal som vi haft med tjejerna.

Vad tjejerna tyckte om aktiviteterna:

”Roligt att få chansen att upptäcka en så himla kul aktivitet som skidor. ASKUL.” Jasmine

”Bäst val av aktiviteter för det hade jag aldrig gjort och det blev nytt erfarenhet.” Yuri

”Vissa aktiviteter var jobbiga eftersom jag var trött efter de andra roliga och jobbiga aktiviteterna. Men jag har haft skitkul ändå” Lena

”Allt var perfekt. Bästa resan i mitt liv” Reza

”Roliga aktiviteter och mycket kärlek i gruppen. Aktiviteterna var roliga lärosamma och härliga” Elina

”Det blev aldrig för mycket på ’schemat’. Bra balans på övningarna och aktiviterna. Roliga aktiviteter och kul att diskutera” Sofia

”Allt var bra, roliga aktiviteter och roliga personer. Alla har varit helt underbara och jag har lärt mig mycket av diskussionerna som vi haft” Martina

Vad tjejerna tar med sig från lägret:

”Kärlek från alla och nya vänner. Hur att försvara mig och att försöka hjälpa när jag kan, och att fortsätta kämpa för rättvisa i samhället. Förslag: en resa till där jag kan få följa med.” Yuri

”Jag tar med mig finaste minnen, personer, stugan och allt vi gjort tillsammans” Daniella

”Jag hoppas att jag tar med mig nya vänner och sköna känslan som finns här” Lena

”Jag tar med mig så många minnen av det här, kärlek från er alla och mit hjärta som jag kommer alltid ha i mitt rum<3 Ni är bäst tack för allt” Namat

”Nya vänner, mer kärlek, större självkänsla och nya lärdomar om andra” Elina

”Det allra bästa har varit diskussionerna, och att prata med andra tjejer och inse att vi faktiskt bryr oss om varandra och att alla vill att vi tjejer ska ta hand om varann. Och självklart alla fallen i backen!” Gloria

 

Specifikation på kostnader:

Hyra minibuss 4 dagar (inkl försäkring): 4860:-

Bensin/Diesel: 256,58:-

Totalt:  5116,58:-*

* Då totalkostnaden översteg insamlat belopp täcktes den överskjutande delen av tjejerna själva.

Bilder från lägret:


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar till Uppföljning Resa till Säfsen

  1. Åse skriver:

    Vad underbart det låter! Jag kan stolt meddela att jag och min mamma var med och sponsrade denna resa och skulle gladeligen göra om det.

    • Karl skriver:

      Åse, vad glad jag blir av din kommentar och ert stöd till resan! Ha en underbar dag i vårvärmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *