Uppföljning – När mörkret faller lyser vi tillsammans hos Tilia

Tack vare gåvor från 28 privatpersoner, 1 företag och överskott från tidigare insamling kunde aktiviteten ”När mörkret faller lyser vi tillsammans hos Tilia” genomföras. Totalt deltog ett femtiotal ungdomar vid de fyra adventsmysen. Nedan finner du Eldsjälen Denise reflektioner, sammanfattning från dagarna, bilder (klicka på bilderna för att se dem i större format) och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Eldsjälen Denise reflektioner:
Jag vet inte hur jag på något sätt ska kunna sammanfatta känslan jag haft under dessa fyra tillfällen annat än att det verkligen känts som att vi tillsammans skapat något utanför det som ord kan beskriva. Att sitta där och se hur ungdomar och volontärer skratta, kramas, sjunga med i julsånger, tipsa varandra om sina favoritlåtar, fläta någons hår och hålla om varandra. För mig känns det som så mycket mer än en aktivitet. Kanske är det faktiskt så att det är omöjligt att lyckas förklara för alla som inte var där hur det kändes att sitta just precis där med ungdomarna som gör hjärtat och hela kroppen så varm bara genom att vara sig själva. Var och en av alla ungdomar som deltagit har bidragit på så många olika sätt genom att vara allt som bara de är och jag är så tacksam för varje stund som jag fått dela tillsammans med alla under Tilias julstöd. Det har pysslats julkort och ljuslyktor, skrattats under spelet ”lapp i pannan”, bakats kanske världens godaste julfika och alla adventsmysen avslutades med en minijulafton som inte går att sätta ord på för att den var så fin. Vid varje tillfälle har jag känt hur gärna jag bara skulle vilja stoppa tiden och låta hela världen få känna av den gemenskapen och värmen som funnits i rummet tack vare alla ungdomar och volontärer som varit med. För mig är det just precis det som skulle kunna sammanfattas som att; tillsammans kan vi skapa något magiskt. TACK.

Ett stort jättetack till alla ungdomar som deltagit, till alla givare, till Polstjärna och tack till alla er som på olika sätt bidragit till att göra Tilias julstöd 2015 möjligt! För ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tänk hur mycket fint och värdefullt vi kan göra när vi gör något tillsammans.

Såhär anordnades ”När mörkret faller lyser vi tillsammans hos Tilia” per tillfälle:

1:a advent, tema julkort
På första adventsmyset så tillverkades det över 120 stycken julkort som sen skickades till personer och företag som på olika sätt stöttat Tilias arbete under år 2015. Det blev en väldigt härlig känsla i rummet när alla ungdomarna tillsammans pysslade ihop julkorten för att ge tillbaka till alla som bidragit under året. Efteråt blev nog vi alla chockade över hur många julkort det verkligen blivit och hur häftigt det var hur alla korten skiljde sig från varandra men med samma bakomliggande tanke; tillsammans är helt klart logiskt. Under det första tillfället användes bland annat; papper av olika slag, lim, glitter, bokmärken, klistermärken, tejp, stämplar och lackstång.

2:a advent, tema julbak
Adventsmys nummer två ägnades åt att baka. Det bakades knäck, rocky road, pyntades pepparkakor och det gjordes även två stycken olika versioner av det årliga och obligatoriska Tilia-pepparkakshuset. Vi ville att det skulle finnas något för alla att baka, oavsett om man ville vara för sig själv eller i grupp, detta för att alla ska känna sig välkomna och att det var okej. För den som ville baka själv så fanns det till exempel pepparkakor att pynta och för den som ville vara i grupp så fanns det pepparkakshus att försöka få ihop tillsammans. Att baka kan för en del med ätstörningar vara kopplat med negativa tankar, så därför kändes det lite extra viktigt att försöka vända det och istället skapa en stund med glädje och gemenskap. Efter att vi bakat så hann vi även med spelet ”lapp i pannan” och fika med glögg, te och tomteskum. Allt det som hade bakats sparades sen till 4:e advent och minijulafton och på så sätt fick även ungdomarna vara en del i att förbereda inför minijulen.

3:e advent, tema julpyssel
Tredje advent gick i julpysslandets tema och det pysslades ljuslyktor med decoupage, flätade hjärtan, änglar och smällkarameller. Eftersom att tredje advent även var dagen för lucia så bjöd vi alla ungdomar på lussebullar och sjöng tillsammans med till julmusiken. Att sitta där och höra hur ungdomarna välkomnar varandra in i gemenskapen, har fina samtal och sen när vi ska säga hej då säger ”hoppas vi ses nästa söndag, jag längtar redan” värmer väldigt mycket i hjärtat hos alla oss volontärer som var på plats.

4:e advent, julafton
Tilias julstöd avslutades med en mini-julafton och allting som ungdomarna hade bakat och pysslat togs fram. Vi fick även möjlighet att ha vår julafton på Scandic Grand Central så att flera ungdomar kunde få fira jul med oss, stort tack till Scandic för det! Totalt 25 ungdomar kom och det var flera av de tjugofem som hade rest långt för att få fira jul tillsammans med oss. Vår julafton började med att klä och pynta julgranen så mycket som bara fick plats för att sen övergå till att pyssla, fika med julfika och spela spel i nästintill oändliga mängder. Lapp i pannan, viskningsleken fast i ritversion, twister och land-och-stad har hängt med under hela årets julstöd och självklart blev de spelen även en del av minijulen. Det bjöds på glögg, tomteskum, saffranskrans, julmust, pepparkakor och allt som ungdomarna hade bakat under andra advent. Skratten och kramarna avlöste varandra och värmen spred sig återigen i hela rummet samtidigt som julmusiken gick varm i bakgrunden. Marie från Polstjärna kom och delade eftermiddagen med oss, vilket vi alla blev så glada för, tack för att vi fick dela dagen med dig Marie. Under minijulen så hade vi även julklappsutdelning till alla ungdomar med spontan rim och så fick vi hjälp av vår alldeles egna Tilia-tomte som kämpade på väldigt bra med utdelningen av alla julklapparna. Vi avslutade sen vår julafton med raketen och dans runt granen som blev ett underbart avslut på en mini-julafton i sann Tilia-anda.

I år kunde vi också för första gången ha minijul på plats i våra lokalavdelningar Göteborg och Malmö, något som gjorde det lättare för ungdomar att ta sig från hela Sverige när det inte bara fanns minijul i Stockholm. Även där blev dagen fylld med pyssel, julklappar, julfika, spel, fina samtal, gemenskap och värme. Totalt deltog ett tiotal ungdomar på Tilias mini-julafton i Göteborg och Malmö.

Ungdomarnas röster:

”Värmen i rummet går inte att beskriva. Bästa julfirandet jag varit med om någonsin.”

”Jag blir så rörd och min tacksamhet är så stor att orden inte räcker till, tills jag hittar orden vill jag bara säga tusen tack för allt! Tänk att det finns så otroligt fina människor på en och samma plats, så mycket kärlek!”

”Fjärde advent och mini-jul med Tilia. Något som för mig har kommit att betyda så himla mycket. En plats med trygghet och glädje. Tack. Tack. För att jag får vara en del av detta. Tillsammans är logiskt. Och för att; vi är så bra tillsammans.”

”Du vet magiska stunder, känslor som stannar kvar, leenden av de sannaste och mest genuina sorten – då ordet tacksam plötsligt stavas så litet, i jämförelse med storleken på känslan. SÅ. Precis så.”

”Innan hade jag bara traumatiska minnen förknippade med julen men när jag tänker på julen med Tilia så känner jag mig helt varm i hjärtat.”

Ekonomisk sammanställning
Totalt samlade vi in 11 400 kronor. 4 574,34 kr användes till pyssel och bak. 967,79 kr användes till mat och 3 833 kr användes till resor för de ungdomar som ville vara med och som bor en bit bort. De totala kostnaderna uppgick till 9 375,13 kr, vilket innebär ett överskott på 2 024,87 kr som går vidare till Tilias kommande insamlingar hos Polstjärna.

Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt – tillsammans är grejen!

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *