Uppföljning Leda med hästar – Trygga Barnen

Tack vare gåvor från 41 privatpersoner och 1 företag samt ett överskott från en av Trygga Barnens tidigare insamlingar hos Polstjärna kunde aktiviteten ”Leda med hästar – Trygga Barnen” genomföras. Nedan följer beskrivning och reflektioner från dagen, bilder (klicka på bilderna för att se dem i större format), citat från deltagare och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Sammanfattning
Att ha fått ta del av kursen Leda med Hästar har varit en fantastisk upplevelse, på många plan. Dels var det fint att få umgås tillsammans utanför aktivitetsgruppernas vanliga struktur. Det var också härligt att få vara ute på landet bland skog, djur och i varmt soligt väder. Men framför allt var det både utmanande och lärorikt att få möta sig själv, och varandra, i övningarna vi gjorde med hästarna. Eftersom hästarna som vi mötte inte var slutkörda ridskolehästar utan vana med en mycket friare form av ledarskap, var det verkligen en utmaning att få hästarna att samarbeta – även för den mest hästvane av oss! Det krävdes total närvaro och fokus för att få hästen att samarbeta vid genomförandet av de olika uppgifterna vi fick. Det var kämpigt, men vi lyckades! Den nervositet och osäkerhet som många av oss upplevde till en början, var som bortblåst vid slutet av dagen. När man tvingas till total närvaro i samspel med en häst på det sätt som den här kursen inbjuder till, blir de känslor och situationer man stöter på extra starka. Hästen låter dig inte komma med någon ursäkt. Den låter dig inte heller lura varken dig själv eller hästen. Hästen kräver total ärlighet, och på ett bra sätt tvingas du därför att möta dig själv på samma sätt. Det ger fina insikter, vilket gör att den här typen av upplevelse blev så uppskattad bland dem som var med. Det var till och med svårt att få in alla i bilen igen när det var dags att åka hem! Det var kort sagt en väldigt värdefull dag.

Beskrivning av dagen
Vi lämnade Stockholm och Trygga Barnens lokaler tidigt på morgonen för att ta oss ut till Knivsta där kursen Leda med Hästar skulle hållas.

Efter att ha blivit välkomnade av ledaren Kerstin blev vi bjudna på frukost och alla fick berätta vad de hade för tidigare erfarenheter av hästar. Det var väldigt olika inom gruppen, några hade ridit tidigare, och några hade väldigt liten erfarenhet av hästar och vissa var till och med lite rädda. Därefter gick vi igenom dagens övningar och fick information om metoden. Hästunderstödd coaching bygger på att genom att interagera med hästar i olika övningar lära sig att vara i nuet och bli en bättre ledare i sitt eget liv. Hästarna speglar tydligt vårt mänskliga beteende och ger direkt feedback på detta, vilket leder till nya insikter och kunskap om hur vi kan kommunicera med andra och oss själva.

Eftersom det var så fint väder, fick vi börja dagen utomhus. Vi gick till en inhägnad ridbana som låg en liten bit ifrån stallet. Vi fick vi sätta oss på en liten läktare medan Kerstin och hennes två assistenter släppte in hästflocken på ridbanan. Kerstin introducerade första övningen. Först fick vi alla gå in på ridbanan bland de lösgående hästarna. En del hästar kom fram och nosade, medan andra cirkulerade kring oss med nyfikenhet. Det var lite läskigt att vara inne bland sju stora hästar, och vi väntade med spänning på vad som skulle komma härnäst. Nästa uppgift var att vi skulle para ihop oss två och två, varav den ena fick sätta på sig en ögonbindel. Sedan skulle den med ögonbindel bli ledd runt omkring på ridbanan bland hästarna, och att låta hästarna komma fram och hälsa. Det var spännande att se på hur många olika sätt det fanns att leda någon på; bakifrån, från sidan, med en hand, eller helt utan kroppskontakt. Efter en stund sa Kerstin åt oss att samlas i mitten. Det var dags att byta, så att den som ledde nu fick bli ledd. När vi var klara frågade Kerstin hur det hade känts att bli ledd med ögonbindel på. En deltagare svarade att det var läskigt, för man var tvungen att släppa kontrollen och lita så mycket på någon annan, vilket kändes svårt när det var en massa stora hästar runt om kring en. Flera andra delade den upplevelsen.

Som barn till missbrukare är man ofta van att hålla upp en fasad och inte visa känslor. Man är ständigt på sin vakt och beredd på att en katastrof ska inträffa. Att träna på att vara i nuet och få släppa all oro och kontroll för allt som finns omkring en är otroligt nyttigt. Hästar kräver att man är totalt närvarande här och nu när man interagerar med dem och därför är detta en väldigt bra övning för våra ungdomar. Betyget för kursen Leda med hästar blev väldigt högt bland våra tio deltagare.

Här är några citat från den gemensamma reflektionen vid kursens slut

Jag lärde mig att för att någonting ska funka så bör man göra det tillsammans.”

 ”Det jag lärde mig mest är att jag kan ha mer tillit till mig själv. Gå efter ett mål även om det inte känns bra i stunden. Kör bara kör!”

 ”Det kan vara nyttigt och lärorikt att gå utanför sin comfort zone.”

 ”Jag har lärt mig att jag måste öva mer på att var tydlig och lita på mina egna förmågor, när jag nu kan se att jag vågar mer än jag tror.”

 ”Det bästa med Leda med Hästar är att jag fick lära mig att sätta gränser och stå upp för mig själv, och att det inte betyder att jag inte älskar personen, eller att hen försvinner. Då är det inte värt det.”

 ”Jag fick släppa lite på min rädsla och bara vara.”

 Så här användes pengarna från insamlingen:

Bensin:                       186,58 kr
Hyra av bilar         1 400,00 kr
Ledarutbildning: 18 750,00 kr

Summa:                 20 336,58 kr

Totalt samlade vi in 20 650 kronor. Bensinkostnaden blev något lägre än budgeterat, därav blev det ett överskott på 313,42 kr som går vidare till Trygga Barnens framtida insamlingar hos Polstjärna.

Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt – tillsammans är grejen!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *