Uppföljning Återträff sommarläger med Tilia 2016

Tack vare gåvor från 49 privatpersoner och överskott från tidigare insamlingar kunde aktiviteten ”Återträff Sommarläger med Tilia 2016” genomföras. Totalt deltog 8 ungdomar och 6 huvudledare och 2 aktivitetsledare. Nedan finner du eldsjälen Annsos reflektioner, lägerdeltagaren Jackies berättelse från dagarna, bilder (klicka på bilderna för att se dem i större format), citat från ungdomarna och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Eldsjälen Annesofies reflektioner och beskrivning av dagarna

Don’t beat yourself up, don’t need to run so fast

Sometimes we come last, but we did our best – Try, Shakira

En bit av en låttext som var med i min reflektion från sommarlägret. Passande rader även här, kanske än mer, i denna text?

Återträff. Ordet innehåller för många människor några värdeladdade ord och tankar. Som att det nu ”ska” ha gått framåt, blivit bättre, att man på något sätt känner kravet att visa att man är på en bättre plats med sitt mående sedan sist vi sågs.

Det luriga med psykisk ohälsa är dock, att banan inte är rak. Det är inte en plan väg, där man bockar av steg eller stadier. Det är snarare ett enda virrvarr av framsteg. Och kliv bakåt. Ibland kallar vi de där svängarna ”bakåt” för återfall. Jag tycker inte om ordet. Jag skulle snarare se det vi kallar återfall som en del av resan. För varje gång blir de färre och av varje sådant ”fall” lär vi oss något.

Just det påminner vi om på vår återträff. För är det inte styrka om något, att ha modet att fortsätta. Trots allt det där?

 ”Närmare och närmare det liv vi alla förtjänar.”
Återträffens främsta syfte är att visa att vi vuxna ledare, som alla skapar relationer till våra underbara deltagare finns kvar, även efter sommarens lägervecka. Jag är fast övertygad om att om vi ska kunna skapa förändring i vårt samhälle, gällande ungas ökande psykiska ohälsa, måste vi satsa på kvalité istället för kvantitet. Vi kan inte bara rusa på och sätta i system att hjälpa individer som alla har olika behov på samma sätt eller enligt samma behandlingsmodell.

Jag tror på att våga lägga bort egna åsikter om hur vi vuxna anser att unga vill ha stöd och se bortom det tolkningsföreträde som så ofta finns inblandat i kommunikationen mellan vuxna – ungdomar. Vi bygger vår verksamhet på våra ungas önskan och behov, så även vår lägeråterträff.

En helg där vi återigen fick njuta av varandras sällskap och knyta ihop säcken ordentligt efter sommarlägret, med det lämnar jag över till en avslutande beskrivning av lägerdeltagare Jackie:

Dagarna har gett oss ont i magen av skratt när ledare Adam visat upp sin nya talang att prata norska, vilket även fick oss att se en hel säsong av en norsk ungdomsserie på kvällarna. Vi har fått besök av Sofia Lilja som pratade om positiv och negativ energi som fyller oss, samt av Marie från Polstjärna, och ledarna har haft föreläsningar precis som innan men schemat har varit mindre fyllt än i somras. Vi har fått koppla av och ta det lugnt, även om kallbadandet var ganska pulshöjande!

Något av det som fastnade mest hos mig var det Annso delade med sig av sin väg tillbaka. Hon bekräftade den oro som vi nog alla känner över hur vi var och en ska våga gå mot våra drömmar och mål. Det är svårt att gå mot något okänt, och det som är tryggt är tyvärr det negativa i våra bagage – för att må dåligt är vad som är välbekant!

Tanken på ett mål som man har ger känslor, som väcker nya tankar och som tillsammans påverkar oss att ta ett beslut och göra något som antingen tar oss framåt eller bakåt. För att det ska kännas lite mindre läskigt, och för att tysta ner tankarna som skriker ”FARA, VÄND TILLBAKA!” kan vi föreställa oss den positiva känslan av att redan ha klarat av målet. Genom att göra det kan vi våga ta steget som krävs, och ännu ett mål blir avklarat och vi kommer bara närmare och närmare det liv vi alla förtjänar.

Efter återträffen blev det som en ögonöppnare för mig att komma tillbaka hem och känna av skillnaden i hur jag känner mig. Att befinna sig i Tilia-bubblan där självkänsla och självvalidering är lika självklart som luften vi andas, till att komma hem där mina gamla ritualer och tankar dammar i hörnen blev en så stor kontrast. Det känns som att försöka springa framåt i midjehögt vatten, baklänges, och Annsos ord och förståelse för hur svårt det faktiskt är att kämpa framåt blir bara tydligare. Men tack vare den här helgen, veckan i somras, ledarnas engagemang, deltagarnas vänskap, och alla som skänkt pengar, har jag nu en vision om hur jag ska göra.

Jag behöver inte längre försöka ”hitta på” känslan av hur det kommer kännas när jag är i mål, när jag ska använda verktygen från återträffen. Jag behöver inte famla i blindo längre, för nu VET jag hur det kommer kännas – det kommer vara som på återträffen. Jag kommer känna tryggheten som kramar om mig, pirret i magen av motivation när någon delar med sig av sina erfarenheter, och leendet som inte stannar som ett leende utan sprider sig som glitter i ögonen och skratt ända från tårna.

Jag vet vad jag siktar mot, och det är jag SÅ tacksam för. /Jackie (deltagare läger och återträff år 2016)

Bilder

Ungdomarnas röster 

”Jag är så tacksam mot alla personer i gruppen. Det har varit så skönt att påminnas om att det kan vara så här. Att människor kan vara så fina och accepterande mot varandra.”

”Jag upplever att vi snabbt hittade tillbaka till den gemenskap vi hade i somras. Jag känner mig jättetrygg här, tack vare öppenheten och kärleken som finns i gruppen. Som jag har sagt tidigare: Tilialägret har gett mig mer än något annat. Jag är så glad och tacksam för allt jag fått och fortfarande får. Det här betydde livet för mig.”

”Jag är så tacksam för att jag fick komma hit tillslut. Jag hade inte varit så här nära frisk utan er.”

”Något som inte liknar något annat jag upplevt. Så accepterande, ärligt, tryggt. Även om jag har haft svårt att omfamna det så har sammanhanget omfamnat mig och jag har fått se, höra, känna och VARA i det.”

Ekonomisk redovisning

Boende 10 050,00 kr
Mat         5 233,31 kr
Material     405,00 kr
Resor      4 066,00 kr

Totalt   19 754,31 kr

Vi hade några som inte följde med på grund av jobb/skola. Detta innebar att vi blev fem deltagare färre än beräknat från början, vilket innebär att vi gick plus på alla poster. Totalt samlade vi in 29 100 kr och det blev ett överskott på 9 345,69 kr. Överskottet går vidare till Tilias kommande nyårsläger. Du som vill vara med och stödja detta kan läsa mer om lägret och ge en gåva via Tilias hemsida.

Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

Det här inlägget postades i Återträff Sommarläger med Tilia 2016 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *