Uppföljning Återträff Du äger – följ med på Tilialäger

Tack vare 38 gåvor från privatpersoner, månadsgivare och 1 företag samt överskott från tidigare insamlingar kunde Tilias återträff ”Du äger – följ med på Tilialäger” genomföras under höstlovet. Sammanlagt deltog 11 ungdomar från olika delar av Sverige. Nedan följer eldsjälen Annso Blixts berättelse från dagarna. Längst ned finns även citat från ungdomarna, bilder samt en ekonomisk sammanställning över vad pengarna har använts till.

Eldsjälens sammanfattning och reflektioner
Det är magiskt att se vilken stor förändring som kan ske av samma typ av aktivitet, plats, ungdomar och ledare, men med en lägervecka med Tilia och 4 månaders skillnad i tid emellan.

När vi sist sågs, under Tilialägret i somras, var det 16 väldigt nervösa (fullt förståeligt och helt naturligt) ungdomar som kom till oss. Vi jobbade på hårt med alla individuella utmaningar var och en stod inför med temat självkänsla som grund. Vi utmanade oss också i att koppla av och koppla bort. Vi vill att vår vecka ska vara en frizon, med möjlighet att helt lägga bort internet och sociala medier för att kunna vara där och då, med varandra.

Även denna vecka gör sig våra grundläggande behov som människor påminda, inte minst hos våra ungdomar. Till exempel att just få stänga av och koppla bort. Eller det enorma behovet av att få prata om hur man mår, känner och tänker, bortom prestation och den värld skolan eller många arbetsplatser erbjuder.

När vi samlas igen för återträffen finns ett helt annat lugn hos våra ungdomar än i somras. Jag ryser när jag skriver det här, för även om det ser olika ut för dem alla, har en del tagit kliv rakt ut i det friska, och till och med vågat hoppa av den där utbildningen som bara var en trygghet och inte alls ett val från hjärtat. Andra har under sommaren insett hur mycket de har att jobba med, men har identifierat punkter i livet som behöver ändras på och gör det med stor kämparglöd och med oss i ryggen.

Jag blir så himla berörd när jag ska försöka förklara våra ungdomar för andra, det är inte en lätt uppgift att göra dem rättvisa. För mig är de inte de där ungdomarna, som lider av psykisk ohälsa. För mig är de starka gladiatorer, som trots omständigheter krigar sig igenom allt, och lyckas ändå behålla det varmaste sättet att vara mot varandra. Det beundrar jag och jag är fast besluten om att vi som samhälle behöver göra förändringar men vi måste också inse vilken resurs vi har i de här ungdomarna. Jag är övertygad om att vår värld skulle vara en vackrare plats om det satsades mer på dessa guldklimpar.

Beskrivning av aktiviteten
Återträffens främsta syfte är att visa att vi vuxna ledare, som alla skapar relationer till våra underbara deltagare finns kvar, även efter sommarens lägervecka. Jag är fast övertygad om att om vi ska kunna skapa förändring i vårt samhälle, gällande ungas ökande psykiska ohälsa, behöver vi satsa på kvalité istället för kvantitet. Vi kan inte bara rusa på och sätta i system att hjälpa individer som alla har olika behov på samma sätt eller enligt samma behandlingsmodell. Vi behöver lägga bort våra åsikter om hur vi vuxna anser att unga vill ha stöd och se bortom det tolkningsföreträde som så ofta finns inblandat i kommunikationen vuxna – ungdomar.

Vi bygger vår verksamhet på våra ungas önskan och behov, så även vår lägeråterträff. Det resulterade i en helg med korvgrillning ute, brasmys varje kväll, spelhäng, tipspromenad, massa roliga lekar med vår underbart påhittiga och smått galna ledare Linnéa, föreläsning om att följa sitt hjärta där man bland annat fick fundera över frågan: Vem är det som bestämmer i mitt liv? Yoga och meditation. Ungdomarna var kloka att avstå oktoberbad, vilket några av ledarna däremot tyckte var en bra idé. En helg där vi återigen fick njuta av varandras sällskap och knyta ihop säcken ordentligt efter sommarlägret.

Ungdomarnas röster 

”Lägret i somras var den där sista knuffen som behövdes för att våga lägga en av de sista pusselbitarna. Jag förstår verkligen varför tankebanorna sett ut som de gjort. Jag har en helt annan inställning mot mig själv nu, jag ser verkligen det nu när jag är på återträffen och ser tillbaka.”

”Jag tycker att återträffen är något helt magiskt. Att få stanna upp och bara komma tillbaka till all trygghet.”

”Ledarna is the shit of the shit. HAHA lät ju inte positivt, men ni är bäst.”

 

Ekonomisk sammanställning
Totalt samlade vi in 22 880 kronor.

Vi hade några ungdomar som inte följde med på grund av jobb/skola. Detta innebar att vi blev fem deltagare färre än beräknat från början. Vi missade att skriva ut att vi behöver hyra en bil och köpa visst material till aktiviteter i vår budget för insamlingen, och använde efter diskussion med Polstjärna del av det som blev över från att dessa deltagares mat och boendekostnad uteblev till att hyra en bil, köpa brasved, tennisbollar och ficklampor.

8 040 kr användes till hyra av Skatboet. 8 009,78 kr användes till mat och material. 1 694,32 kr användes till hyra av bil. De totala kostnaderna uppgick till 17 744,10 kr, vilket innebär ett överskott på 5135,90 kr som går vidare till Tilias framtida insamlingar hos Polstjärna.

Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *