Einstein och Polstjärna

Einstein lär ha sagt ”Not everything that counts can be measured. Not everything that can be measured counts”. Fritt översatt blir det: Det som betyder något kan inte alltid mätas. Det som kan mätas betyder inte alltid något.

Jag deltog i förra veckan på SOCAP: Designing the Future – At the intersection of money and meaning. Det kan nog ses som världens största konferens för sociala entreprenörer och investerare. Ett möte mellan investerare som vill mäta effekten av sina investeringar och entreprenörer som vill göra saker som betyder något. Det är inte helt okomplicerat. Jag är glad av att ha fått möjlighet att vara med för det krävs nya perspektiv för att kunna mötas över gränserna – för att kunna kommunicera mellan de båda världarna.

Utomlands finns en uppsjö investerartyper som kan underlätta för oss sociala entreprenörer att åstadkomma social impact. Det behövs mer av den varan i Sverige samtidigt som vi måste ha en diskussion var gränsen mellan det privata och det offentliga går. Vem ska ta ansvar när det offentliga ansvaret fallerar?

Jag är glad över att Polstjärna nyligen inlett ett samarbete med företaget Bearing Point som ska hjälpa till med att bland annat titta på hur man kan följa upp effekten av de projekt vi stödjer. Inte en enkel uppgift, men det är inte heller grundproblematiken kring utanförskap. Vore orsaksbilden glasklar skulle problemet ha varit löst för länge sedan.

Och slutligen kan jag konstatera att oavsett om man mäter eller inte så är det uppenbart att en del av lösningen är du och jag. Att någon bryr sig. Att någon ser de unga som inte syns. Att deras röster blir hörda.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *