Julhälsning och tillbakablick på 2014

I filmen kan du ta del av de aktiviteter som möjliggjorts under 2014 och vad det har betytt för de unga som deltagit.

Låt oss tillsammans fortsätta på den inslagna vägen 2015 och därigenom få ännu fler barn och ungdomar att känna gemenskap och framtidstro.

Vårt varmaste tack för att du är med och bidrar till ett medmänskligare samhälle. Vi önskar dig den bästa av jular och ett gott nytt år fyllt av hopp och framtidstro.

Tillsammans är grejen!

Allt gott,
Kalle och Marie

Psst: Året är inte slut än, vill du möjliggöra ännu mer så klicka här.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Uppföljning Återträff Du äger – följ med på läger

Uppföljning Återträff, Du äger-följ med på läger!

Tack vare gåvor från hela tio privatpersoner och ett företag kunde återträffen från Tilias lägervecka ”Du äger – följ med på läger” genomföras. Sammanlagt deltog 12 ungdomar från olika delar av Sverige. Nedan följer en redogörelse från eldsjälen Annso Blixt. Längst ned finns även citat från ungdomarna, bilder samt en ekonomisk sammanställning.

Eldsjälens sammanfattning och reflektioner
De dundrar in på tunnelbanestationen, Odenplan i Stockholm. En salig blandning helt fantastiska unga. ”Våra” efterlängtade lägerdeltagare. Kramar, kramar och mer kramar. De vet inte vart vi ska, de vet inte vad vi ska göra. Ändå har de åkt från olika ställen i hela landet för att kunna träffas igen. För att kunna återuppleva lägerandan från i somras, om så bara för en kväll. Vi vet sedan länge att en kväll egentligen aldrig blir så ”bara” tillsammans med dem. Våra underbara ungdomar. Det blir alltid magiskt!

Att få uppleva en människas utveckling. Vad som kan hända med en person om denne får verktyg att hantera sitt mående, samt ett sammanhang att kunna känna sig trygg i, en förening som finns där i bakgrunden att bolla det som kommer upp under tidens gång, det är få förunnat. Att få uppleva att en person som första gången man ser denne, är något ihopkrupen och trött. Att få uppleva utvecklingen som sker när den personen sakta men säkert börjar lita på en, tar till sig det man säger, och verkligen jobbar på sina utmaningar. Försöker. Att få ha den personen nära under en lägervecka och dela vad som kan kännas som ett liv. Fighter, skratt, tårar, utmaningar, flams och trams. Att sedan se en person som gått från det där lite trevande, hoppa av tunnelbanan, komma mot dig, slänga armarna om dig, och på frågan om hon mår bra, utbrister ”Annso, jag är kär!”

Från en person som varit med om så mycket. Som nu vågat börjat lita på en annan människa och dessutom släppt in ytterligare en person i sitt liv. Jag är så tacksam att ni givare gör det möjligt.

Vi ångade snabbt iväg med hela klanen Tilia till Höstlovsmys på Le Boulebar. En del utbrast att de undrade ”om vi skulle ha nån himla PRO-träff??”. MEN det visade sig att de tyckte Boule-spel var rätt kul. Vi bedömer det på de höga skratten, ibland skriken, tävlingsandan som rådde, bollar som flög och hur man motvilligt lämnade ifrån sig sin bana efter avslutat spel till nästkommande grupp som fick vänta lite för länge på att börja få spela.

Vi avrundade kvällen med plockmat och en helt underbar personal som servade oss i världsklass. Mot slutet av kvällen kom vår servitör fram till mig. Han frågade mig: ”Vad ÄR detta för gäng egentligen? De är så himla härliga!”

Och jag kan inte annat än hålla med. Till ”våra” finaste unga. Ni är fantastiska. Ni gör mig stolt varje dag. Ni är värda allt vackert i världen. Tack för att jag fått lära känna er. Tack Martina, Christian och Jenny som tillsammans med mig utgjorde ledarteamet, som gjort ett arbete som inte går att sätta ord på i bemötande mot våra stödsökande. Kocken Gunilla var inte med just denna kväll, men var väldigt saknad! Jag är så tacksam. Och återigen, tack ni givare hos Polstjärna som gör detta möjligt.

Beskrivning av aktiviteten
Lägret ”Du äger – följ med på läger!” är uppbyggt med en tanke att man innan, under eller efter behandlande verksamhet ofta behöver ett komplement i form av någon som förstår, någon som varit där man själv är, någon som talar från hjärta och genom egna erfarenheter. Det, samt att vara en frizon från sin hemmamiljö där rutiner som annars räddar bryts, ville vi erbjuda med vårt läger.

Samma känsla kan infinna sig under höstlovet, därför valde vi att lägga vår återträff just här. En av våra ungdomar, Linnea, bloggade för oss om kvällen. Då lät det så här:

Jag studsar fortfarande runt på små glädjemoln efter återträffen vi hade förra veckan. Det var så underbart att äntligen få träffa alla fina, fina vänner! När vi möttes upp fylldes stationen av glädjetjut och kramkalas, för åh vad underbart det var att se alla igen. Nästan surrealistiskt. Vi intog Boulebaren där vi fick en genomgång av reglerna, spelet sattes igång och vilka matcher det blev! Det har nog aldrig funnits mer taggade, hejande och tävlingsinriktade boulespelare. Det var som att färdas tillbaka till de där galna spelkvällarna vi hade på lägret (och under en riktig rysarmatch hoppade jag runt och hejade så mycket att mina strumpbyxor sprack!) Sen åt vi supergod mat, pratade, skrattade och bara njöt av att återigen få vara i varandras sällskap.

Jag är så otroligt tacksam över att ha fått äran att lära känna dessa fantastiska hjältar, ni ligger mig så varmt om hjärtat allihop. Att ha delat den där oförglömliga sommarveckan tillsammans har fört oss samman på ett alldeles unikt sätt, gjort oss starka. För även om vi inte kan tillbringa resten av våra liv tillsammans på lägergården Skatboet så har vi varandra kvar, bara ett telefonsamtal eller facebookmeddelande bort, och det är så himla fint för tillsammans är man mindre ensam.

Fler citat från ungdomarna
”Detta kommer jag leva länge på”
”Ikväll hade jag verkligen roligt på riktigt”
”Tillsammans med er är ingenting omöjligt, ikväll ha jag känt mig värdefull<3”

Av de 5 515 kronor vi samlade in användes 1 350 kronor till hyra av boulebanor och 4 165 kronor till mat.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

 

 

 

 

Publicerat i Återträff Du äger - följ med på läger | Lämna en kommentar

Den spik som sticker upp skall bankas ner

Läs följande ord tyst för dig själv: ”Här på kollot känner jag verkligen att jag duger som jag är!” Orden kommer från en av deltagarna på återträffen som skolkurator Matthias Rowe ordnade för så kallade hemmasittare, elever med långvarig skolfrånvaro. Vad är det som får fler och fler unga att uppleva att de inte duger som de är? Att det är något fel på dem bara för att de inte är ”som alla andra”. Anna Lagerblad på SvD skriver just nu en artikelserie om det japanska fenomenet Hikikomori som skulle kunna beskrivas som motsvarigheten till det vi i Sverige kallar för hemmasittare.

Sverige är inte Japan, men en viktig parameter tas upp i artikeln. Kravet på konformitet. Att anpassa sig till massan. Det kan upplevas skönt när man hänger med, att man liksom är i ett flow. Men det kan också upplevas fruktansvärt jobbigt när man är med men ändå inte känner sig hemma i gruppen. Då drar man sig undan. Av överlevnadsskäl. I protest.

Frågan vi andra som inte drar oss undan behöver ställa oss är följande: Vad är det hemmasittarna ser som vi inte andra inte sett? Eller som vi inte vill se?

Publicerat i Kalle reflekterar | Lämna en kommentar

Uppföljning Återträff Sommarkollo4me 2014

Tack vare 9 gåvor från privatpersoner, överskott, gåvor från månadsgivare och skatteskänkningar möjliggjordes ”Återträff för Sommarkollo4me”, en helg för de ungdomar med långvarig skolfrånvaro som deltog på årets sommarkollo. Totalt kom 17 barn. Nedan finner ni Matthias reflektioner från helgen, några citat från barnen, en ekonomisk sammanställning och bilder.

Sommarkollo4me – återträff på Skatboet 4-5 oktober 2014

Till kollots återträff på Skatboet kom 17 av 23 deltagare samt fem ledare. Det skulle bli en övernattning och mycket utrymme för ungdomarna att umgås med varandra. Återträffen är en viktig del i kollots efterarbete, inte bara ett ”tillbaka-blickande” på det som varit utan även ett framåtbyggande. Vi ser själva kolloveckan som början på en gemensam resa som sträcker sig till nästa års sommar. Vi vet hur mycket kolloveckan har betytt för våra ungdomar. Många har hittat nya vänner, provat nya aktiviteter och upplevt sig ingå i en gemenskap som accepterade dem som de var. Hos flera väcktes en livslust som i sin tur ledde till att de börjat gå i skolan igen. Detta är vi stolta att ha kunnat bidra till. Vi vill fortsätta att hålla ihop gruppen genom att samla den kring olika aktiviteter varav återträffen är den första efter kolloveckan. Innan jul kommer vi ordna en till aktivitet för kollogruppen. Utöver det håller många av ungdomarna kontakt med varandra och oss vuxna via sociala medier.

Att återvända till Skatboet var för många nog en speciell upplevelse, att se gården i höstens färger med andra temperaturer och ljusförhållanden. Mycket annat var nog sig likt. Ungdomarna sov i samma rum med samma rumskamrater. Vi spelade spel, fotboll, tittade på bilder från kolloveckan och tittade på film. Korvgrillning över brasan och marshmallows, kvällssamling med tid för sång och reflektion samt bad (för de som vågade). Ungdomarna umgicks och ”hängde” precis som under kolloveckan. Alla var med alla och allt kändes så självklart och naturligt. Jag hade trott att det skulle vara svårare för oss ledare och ungdomarna att ”hitta tillbaka till kolloandan”, men så var det inte.

Jag minns ett samtal med två tjejer nere vid bryggan. Det visade sig att de haft tät kontakt med varandra ända sedan kollot – mest via nätet. De uttryckte hur mycket de hade betytt för varandra och hur lyckliga de var att ses igen. Deras tillit till varandra framstod som oändlig.

Kl 1 på natten knackade någon på min dörr. En röst sa att jag behövde komma eftersom en av ungdomarna inte mådde bra. På mindre än två minuter stod jag i deras rum med tre ungdomar sittande på en av sängarna. I mitten av trion en skakande, blek tonåring som hade tänkt jobbiga tankar och ville göra sig illa. Det var rumskamraternas närvaro och omsorg som stoppade detta i första hand. Nu att jag fanns nära till hands kunde även jag hjälpa till med min kuratorskompetens. Jag visste precis hur jag skulle hantera en sådan situation. Och det hela löste sig.

Denna händelse påminner mig så tydligt om hur viktigt det är att vi vuxna är tillgängliga för våra ungdomar. Att vi finns där för att stödja och ta ansvar. Hade vi inte varit på kollo, hade inte två kollovänner agerat, hade inte jag funnits i två minuters räckvidd, skulle vi inte haft möjlighet att hjälpa denna tonåring i nöd.

Tack till alla som stödjer vårt arbete. /Matthias

Citat ungdomar:

”Det var så kul att se alla igen!”,

”Jag har längtat så länge efter att vara med alla igen!”,

”Här på kollot känner jag verkligen att jag duger som jag är!”

 

Klicka på bilderna för att se dem i sin helhet.

Av de 8 500 kronorna som samlades in användes 7 089,21 kronor: 5 040 kronor till boendet och 2 049,21 kronor till maten. Kostnaden blev lägre då antalet deltagare blev något färre än väntat. Överskottet på 1 410,79 kronor går tillbaka till Polstjärna för framtida aktiviteter. Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt! 

 

Publicerat i Återträff Sommarkollo4me 2014 | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar

Uppföljning Helg på Skatboet

Tack vare 12 gåvor från privatpersoner, överskott och skatteskänkning möjliggjordes ”Helg på Skatboet”, en helg för unga som än så länge inte vågat delta på det stora sommarkollot. Deltog gjorde denna gång även anhöriga. Totalt kom fyra barn. Nedan finner ni Matthias reflektioner från helgen, några citat från barnen och föräldrarna, en ekonomisk sammanställning och bilder.

Eldsjälen Matthias Rowes sammanfattning och reflektioner
Idén med en anhöriga/barn-helg var att vi ville nå ut till några av de barn som inte känt sig redo att delta i vårt sommarkollo än. Vi ville göra det lättare för dem att våga sig ut och bli del av en gemenskap lite större än ens egen familj. Det var därför vi inkluderade barnens anhöriga i upplägget. Med en förälder vid sin sida skulle man kanske våga ge sig in i något nytt. Det gällde ju framför allt att tillgodose barnens behov av trygghet om vi skulle lyckas med vår idé.

Att ge sig ut på helgvistelse på en kollogård tillsammans med en förälder och några främlingar skulle bli en utmaning för många, det visste vi. Av sju anmälda anhöriga/barn-par kom fyra. Några av barnen backade i sista sekunden. Något vi naturligtvis räkna med.

Första kvällens knytkalas blev en samling på fyra barn samt deras mammor. En mamma kom utan sin son, en av sommarens kollodeltagare var med utan någon anhörig och skulle agera både kontaktperson och motivator för barnen. Martin och jag, Matthias, var med som arrangörer och tog ansvar för logistiken och strukturen under helgen. Knytisen följdes av en filmkväll och kvällssamlingen med musik och tid för reflektion. Lördagen bjöd på en introduktion i NonViolent Communication av Matthias, ett besök av Stina Balkfors (grundaren av Hönan&Ägget och Tillitsverket på Ingarö) som berättade om sin verksamhet och hur den kunde bidra till stöd för hemmasittande barn och ungdomar samt deras anhöriga.

Avslutningsvis berättade Pernilla om hur hennes dotter vände sin skolfrånvaro och föräldrarna delade med sig sina upplevelser och erfarenheter av ett liv som anhöriga till ett barn med perioder av skolfrånvaro. Två andra mammor kom ut till Skatboet (utan barn) under lördagen för att vara med på de passen vi hade planerat.

”…och så satt vi där och pratade med varandra som om vi hade känt varandra mycket längre än vi faktiskt gjorde”

På kvällen tände vi en brasa och grillade korv på pinnar som två av barnen hade förberett tidigare under dagen. Det blev mörkt redan vid klockan 19. Och så satt vi där och pratade med varandra som om vi hade känt varandra mycket längre än vi faktiskt gjorde. Barnen ingick i de samtalen. Det var som om barnen var allas barn. Som i ett kollektiv. Alla vuxna var tillgängliga för barnen. Jag minns flera tillfällen där någon mamma stod med någon annans son eller dotter för att prata om något. I köket, ute på klippan, på väg till toan, vid städningen, i skogen. Och hade man inget att prata om, då pratade man om (eller med) hunden som en mamma och dotter hade tagit med sig till Skatboet. Kontakt ger näring åt själen. Detta har vi erfarit under våra kolloveckor. Detta såg vi igen nu.

Idén med anhöriga/barn-helgen var att möjliggöra för barnen att möta andra barn i en liknande situation. Att ingå i någon form av utbyte och mänskligt samspel. Detta skulle ge frukt. Minuterna före avfärden på söndag hittade två av barnen till varandra. De stod och pratade medan mammorna hade gått undan. Det ena av barnen hade varit med på kollot, det andra inte. De två hade fått kontakt med varandra, tyckte om varandra, kände sig nog trygga. Barnet som inte hade varit med på kollot undrade nu om det var möjligt att vara med på kollots återträff helgen efter (4-5 oktober). Så underbart att se hur ett barn som känner sig trygg och sedd vågar att ta nya kliv framåt. Tack för att du har bidragit till det med din gåva!

Deltagarna till anhöriga/barn-helgen hittade vi i vår Facebookgrupp för ”Anhöriga till barn med långvarig skolfrånvaro”.

Deltagarnas röster:

Från en mamma: “Att jag som förälder kunde följa med gjorde det möjligt för vår dotter att komma iväg. Vår dotter har fått se att det finns andra i samma situation som oss, och att det finns någon som tror på henne och de andra ungdomarna. Hon har, genom presentationer på kollot, hört människor tala om ungdomarna och barnens styrkor, istället för att fokusera på deras problem. Jag själv var på en föreläsning om Non Violent Communication vilket bekräftade många av mina egna tankar och gav mig styrka att fortsätta på vår väg mot en ljusare framtid.”

Från ett barn:Det var bra att jag fick fler kompisar, och jag behövde komma bort lite hemifrån. Jag gillar att det fanns klippor som jag kunde klättra på.”

Från ett barn: ”Det är fantastiskt att allt det här är sponsrat. Att det finns människor som skänker pengar för att jag och andra ska få vara på denna helg. Och att de som ordnat helgen gör allt utan ersättning.”

Från en mamma: ”Jag tyckte det var jätteskönt att få vara ute i den fina naturen och slippa stress och krav. Dottern och jag fick tid att samtala. Jag blev glad över att hon pratade med andra vuxna. Jag tyckte helgen var värdefull för mig och vill gärna ha fler liknande helger. Det var lagom lång tid med två övernattningar.

Presentationen av NVC var mycket inspirerande, Stina Balkfors information och tankar om hemmasittare gav hopp. Pernillas berättelse om dotterns utveckling och vårt erfarenhetsutbyte kändes trösterikt. Jag känner mig mer hoppfull inför framtiden. Jättemysigt med braskväll. Det var lagom med aktiviteter och vi kunde umgås och lära känna varandra. Promenader i skogen och att sitta vid stranden och höra vågskvalpet gav ny energi för att orka vidare.”

Klicka på bilderna för att se dem i sin helhet.

Av de 20 189 kronorna som samlades in användes 6 063,74 kronor: 3 060 kronor till boendet och 3 003,74 kronor till maten. Kostnaden blev klart lägre då antalet deltagare blev färre än väntat. Överskottet på 14 125,26 kronor går tillbaka till Polstjärna för framtida aktiviteter. Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

 

 

Publicerat i Helg på Skatboet | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Mannen på bussen heter Leif

Mannen på bussen heter Leif. Det visste jag inte när vi klev på, jag och min 2-åriga son Tage. Innan Leif hade ett namn satt han i busskuren där vi skulle kliva på. Slitet anlete och med stor röd dunjacka. Ja, du har säkert sett en liknande person någon annanstans där du bor. Den sortens anonyma person finns ju överallt. En alkis kort och gott.

Buss 161 skulle ta oss mot Gröndal. Dagis var stängt och jag tänkte att Tage som älskar bussar och allt med hjul på skulle säkert uppskatta en åktur. Någon gång har jag själv åkt den busslinjen men aldrig till slutdestinationen. Så det var otrampad mark vi gav oss in på. Tages entusiasm gick det inte att ta miste på. Han bokstavligen hoppade i det upphöjda sätet där vi satt och blickade ut över söderorts bostadsområden som passerade förbi. Andra bussar. Grävmaskiner. En traktor. Lastbilar. Massor av bilar. Tage var helt lyrisk.

Någonstans runt Svedmyra vaknade Leif till. Han hade fortfarande inget namn vid det laget, men han vaknade utan tvekan av Tages ljudliga förtjusningsläten. Jo, vi hade passerat Skogskyrkogården meddelade jag. Jaså, han var född i Sköndal kom det fram. 1951 närmare bestämt. Pappan hade drivit järnhandel. Han tog sig några järn emellanåt skrockade Leif som fortfarande mest var en alkis utan namn men med röd dunjacka och slitet anlete. Några järn – det visade sig vara 10 kvartingar och en hel del öl. Varje fredag. När ofödda Leif låg i magen fick han sig några rejäla sparkar när pappan var på örat. Men ut kom Leif i alla fall.

Leif, ja det visade sig att han hette så när jag frågade honom efter att vi klivit av vid Trekanten. På grund av vägarbeten åkte inte bussen till Gröndal centrum så vi fick gå tillsammans. Leif var kaffesugen liksom jag. Och en prinsesstårta hade han sett fram emot redan innan han hette Leif. Tage var sugen på något sött han med. Hade på bussen fått tips av en Facebookkompis om ett fint konditori i centrum. Lundbergs visade det sig heta. Bara några år äldre än Leif. Kunde ha varit hans storebror om det varit en människa. Men det var ett konditori och några syskon hade inte Leif. Ensambarn till en alkoholiserad far och en absolutist till mor.

Leif visade sig ha jobbat i vården. Utbildad mentalskötare. Tufft jobb, han tyckte han borde ha följt en gammal kompis råd att bli byggarbetare. Men vården skulle det komma att bli tills en dag han blev knäckt och själv vårdad. Snarare inlåst. Det var 1976 och starten på ett långt alkoholmissbruk. Nej, nej, inga droger förutom att han testat hasch en gång. På Kanarieöarna om jag minns rätt.

Farfar sa Tage och pekade på Leif. Sa han farfar frågade Leif och sken upp som om han vunnit högsta vinsten på Lotto. Farfar, sa Tage igen. Några egna barn hade inte Leif. Det närmaste han kommit var en abort och några missfall. Några förlovningar hade han hunnit med men det blev aldrig något giftermål. Han hade gillat att idrotta på tiden innan det började gå utför. Men hans lott blev alkoholen. Ja, det sägs ju att det går i arv sa Leif.

Plötsligt reste sig Leif och tackade för kaffet och prinsesstårtan. Hem skulle han ta tvärbanan sa han. Hem till boendet där det mest bodde en massa original tyckte Leif. Han som i busskuren bara hade varit en alkoholist utan namn. Men den som lämnade oss var en människa med ett namn och som bär på så mycket mer än en röd dunjacka och ett slitet anlete. Mannen på bussen heter Leif.

Publicerat i Kalle reflekterar | Etiketter , | Lämna en kommentar

Uppföljning Vägen Ut Vi Unga Musikläger

Vägen Ut Vi Unga genomförde under tre dagar ett musikläger för ungdomar mellan 13-20 år. Med hjälp av gåvor från 24 privatpersoner, tre företag och en skatteskänkning har vi kunnat erbjuda tre dagar fyllda av olika workshops som professionella aktörer inom musikbranschen har lett. Teambuildande aktiviteter, uppträdanden och gemenskap. Totalt har 25 ungdomar aktivt deltagit i lägret och alla uttrycker i utvärderingar att de är mycket nöjda och vill ha ett nytt läger inom kort. Nedan följer en sammanfattning och reflektioner samt beskrivning av aktiviteten. Längst ner kan du även ta del av citat från ungdomarna, bilder från dagarna samt en ekonomisk sammanställning.

Sammanfattning och reflektioner

Dessa tre dagar har genomsyrats av självförtroende, inspiration och gemenskap. Det har varit grymt kul att få se ungdomarna utvecklas inom sin passion för musiken. Jag är verkligen imponerad av hur ungdomarna på tre dagar lyckats skapa så grymma resultat och ställa sig på scenen inför sina nya vänner.

Ni som har bidragit till Vägen Ut Vi Ungas läger möjliggör och får drömmar att bli en verklighet. Vi som är ledare i Vägen Ut Vi Unga är för evigt tacksamma. Det ni gjorde för oss stärker vår tro om att människor vill och kan hjälpa varandra att växa. Ni visar ungdomarna att med rätt inställning och positivt tankesätt så blir drömmar till verklighet. Ni är våra hjältar och de riktiga eldsjälarna. Varenda krona gjorde en enorm skillnad för ungdomarna.

Beskrivning av aktiviteten

Dag ett började vi med lära-känna-övningar och gemensamma förhållningssätt. Detta gjorde att gruppen fick en bra start tillsammans. Efter det hoppade vi direkt in på skapandet av musik och textskrivande där ungdomar fick möjlighet att lära sig av en producent och en medlem från gruppen Panetoz. Vi erbjöd även en workshop med en professionell DJ.

Dag två innefattade nya teambuildande övningar, dans, DJ, skrivande verkstad och producerande tillsammans i olika grupper.

Dag tre knöt vi ihop säcken genom att slutföra alla projekt som startades dag ett. Ungdomarna fick sedan möjlighet att uppträda med sina egna musikprojekt för varandra.

Lägerdagarna avslutades med övningar kring teman som självkänsla och scenframställning. Vi avslutade med utvärdering av alla tre dagarna. Marie från Polstjärna kom och hälsade på under eftermiddagen den sista dagen.

Samtliga lägerdagar har även innehållit gemensamma måltider som två sommarjobbare planerat med ledarna. Detta har bidragit till bra gemenskap och måltiderna har byggt på tallriksmodellen och frukt har alltid funnit till hands för ungdomarna.

Ungdomarnas röster

”Det roligaste var ALLT!”

”Att man lärde känna nya människor, skrev egna låtar och kom närmare musiken”

”Att få tips om hur man kan tänka och bete sig, att kunna sjunga i flera dagar”

”Det roligaste på lägret var att vi fick göra vår egen grej och att vi fick jobba med någon som redan är i branschen”

”Gemenskapen var kul”

”Det var coolt att kunna jobba på något eget projekt”

”Att få vara med så fantastiska människor som älskar musik precis som jag!”

”Lägret borde varit längre”

Redovisning

Material och ljud            4 188 kronor

Mat                                    5 195 kronor

Lön workshopledare     5 000 kronor

Totalt                              14 383 kronor

Resultatet av lägret visar ett överskott på 12 617 kronor. Detta överskott baseras på att vi budgeterat för färdigköpta måltider och ljudsystem. Istället valde vi att tillsammans med deltagarna laga gemensamma måltider. Vi valde också att göra ett intimt uppträdande för att stärka ungdomarnas självkänsla då många uppträdde för första gången. Det dyrare ljudsystemet hade bara behövts till ett större arrangemang. Det är svårt att tidigt förutspå slutresultatet då vi arbetar underifrån med ungdomars önskemål och behov. Överskottet går tillbaka till Polstjärna för framtida insamlingar.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

IMG_9105 IMG_8835 IMG_8788 IMG_8630 IMG_8571 10511178_765024763519260_1356293449060588651_n 10441267_765921356762934_8537082037977775962_n 10422461_764980190190384_3158190978408594576_n 10375123_765451203476616_3529743220791808097_n 2014-06-27 17.49.32 2014-06-27 17.45.44 2014-06-27 16.55.58

 

 

 

 

Publicerat i Vägen Ut Vi Unga Musikläger | 1 kommentar

Uppföljning 127 Ladiescupen

Tack vare 15 privata givare, två avdelningar inom Nordea, ett litet överskott från en tidigare aktivitet och en månadsgivare gick insamlingen till 127 Ladiescupen i mål. Genom dessa gåvor har Naziha och hennes vänner kunnat agera som isbrytare till något så självklart som en tjejfotbollsturnering borde vara. Sex lag från olika stadsdelar i Stockholm deltog. Läs mer nedan, ta del av bilder och en ekonomisk sammanställning.

Eldsjälen Nazihas reflektioner från aktiviteten
”Vårt syfte med denna turnering var att tjejer ska känna sig inkluderade och stärka dem i deras passionerade intresse. Vi vill även att tjejer på samma sätt som unga killar ska få ta del av olika slags aktiviteter och turneringar. Vi vill ändra verklighetsbilden där tjejer inte får samma förutsättningar som killar inom idrotten – vi vill förverkliga idealbilden.

Den 25 juli hade vi vår turnering på Vårbergs IP där 6 tjejlag från olika stadsdelar deltog. Vinnarna blev ett lag från Sätra. Det var en otrolig känsla att se så många tjejer engagerade, de visade verkligen att detta var deras passion och det var kul att vara en del som fick deras önskning i uppfyllelse.

Utifrån vårt perspektiv så var detta bland det bästa under festivalen (fotbollsturneringen ägde rum under den sk 127-festivalen, Polstjärnas anmärkning), vi känner verkligen att vi nådde vårt mål och känslan efter turneringen var obeskrivlig.

Vi vill tacka alla gåvogivare som har bidragit och skapat en möjlighet för tjejer som deltagit i turneringen. Genom era gåvor har vi kunnat agera som en isbrytare till något  så självklart som en tjejfotbollsturnering borde vara. Stort tack till er som har insett nyttan av att ro i hamn denna uppskattade och skojiga upplevelse.”

Citat från besökare samt spelare

”Bäst på festivalen var fotbollsturneringen. Vi plockade ihop ett lag med kompisar och slutade tvåa”, säger Linnea.

Marina – Tjejer måste också få uppmärksamhet och möjlighet att visa upp sig. Många killkompisar som kollade blev impade

Elin 16 år från vinnande laget – Jag tycker att detta var fantastisk bra att man gör turnering för tjejer och inte bara för killar hela tiden. Och priset var så bra, Jag älskar att spela fotboll och att ha turnering under sommarlovet är hur grymt som helst då vi har uppehåll.

Samira 18 – Jag tycker det var jättebra, allt var planerat bra och alla som jobbar var jättetrevliga. Jag hoppas att man gör flera turneringar för tjejer.

Lara 16 – Grym turnering och äntligen något för tjejer, jag har alltid blivit så sur och irriterad att man bara har turnering för killar eller mix, det är ingen tjej som vill spela mot killar.

Av de 15 000 kronorna som samlades in användes allt enligt budget, det vill säga till presentkort till finallagen. Dessutom skänkte Adidas tre officiella VM-bollar som delades ut som fair play-priser bland deltagande spelare. Tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

Publicerat i 127 Ladiescupen | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning Att bära på en hemlighet

Tack vare gåvor från 12 privatpersoner, en företagsgåva från Castellum i Göteborg på 21 732 kronor och skatteskänkningar för mars 2014 kunde ”Att bära på en hemlighet” genomföras. Sammanlagt 100 ungdomar deltog på temadagen. Nedan följer en redogörelse från föreningen Barnkraft – Johanna Järnhäll och Åsa Järnhäll Olsson. Längst ned finns även citat från ungdomarna, bilder från dagen samt en ekonomisk sammanställning.

Den 3 juni var det dags för en ny temadag på Herrgårdsskolan ute på Hisingen i Göteborg. För alla elever på högstadiet, ca 100 stycken, berörde vi social ohälsa bland ungdomar ur olika perspektiv. Vi lyfte ämnen såsom sexuella övergrepp, ätstörningar och hur vi ser på oss själva och medias påverkan på unga. Även konkreta tips och redskap om mental träning fick ungdomarna med sig under dagen.

Det var även kreativa workshops där eleverna fick möjlighet att uttrycka sig genom skapande i form av bild. Viktigt att ge alla barn/ungdomar en möjlighet att uttrycka sig och i detta fall så blev resultatet två fantastiska tavlor som skolan kan behålla och sätta upp som ett minne och en påminnelse av dagen.

I samband med lunchen fann det även utställare på plats för att kunna möta eventuella frågor från elever. Utställarna var från Ungdomsmottagningen, BonaVia (att leva med missbruk), Gyllingen (att växa upp med en förälder med psykisk sjukdom) samt skolsyster och kurator.

Skolsyster och kurator var på plats till kvällen samma dag och dagen efter för att möjliggöra för att svara på frågor vid behov. Med under dagen var också Marie och Kalle från Polstjärna. Även Castellum i Göteborg som bidrog med stor del av finansieringen var representerade av medarbetaren Maria.

Upplägget för dagen var:

På förmiddagen fick eleverna träffa

–       Ramona, som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Ramona visade en film som sedan används som diskussions underlag. Ett starkt föredrag som skapade en hel del frågor, och flera elever gick fram efter för att kunna prata direkt med Ramona.

–       Måla på tavlan

–       Träffa utställare

På eftermiddagen träffade eleverna

–       Johanna Arogen på Livskick, Johanna pratade om medias bild på kroppen. Vad är sunt och hur påverkar idealen oss egentligen

–       Igor Ardoris, som gav handfasta redskap i mental träning.

Tyvärr fick vi ett sent återbud kvällen innan. Emma Igelström skulle medverkat och berättat om sin resa genom idrottens värld och den pressen som det orsakade henne. Dock satt Emma fast på en flygplats utomlands och en medverkan från henne gick tyvärr om intet.

I övrigt ser vi från Barnkrafts sida att temadagar som denna har en stor betydelse. Att ungdomar som kanske går och bär på en hemlighet kan få vetskap om att de inte är ensamma och att hjälp finns att få. Att göra temadag ihop med vuxna runt sig gör det hela än tryggare och möjlighet att prata mellan passen finns och ett annat lugn än under en vanlig skoldag. Möjlighet att bara lyssna och att sedan skriva eller rita ner sina tankar var ett lyckokast och något som många använde sig av.

Barnkraft har varit på skolan tidigare med liknande upplägg och vi slås varje gång över kraften som dessa dagar ger och förmedlar. Barn och unga har ett stort behov av bli lyssnade på och att få vetskap om att även om man bär på en hemlighet så finns det vägar ur och att det även blir tydligt att man inte är ensam.

Ungdomarnas röster från dagen

–       ”Grym dag, tack för att ni kom!!”

–       ”Bra att lära sig hur det kan vara och att kunna hjälpa en kompis….”

–       ”Jag trodde inte att så små barn kunde bli utsatta för övergrepp som Ramona var…”

–       ”Kommer ni nästa år igen? Hoppas det”


Ursprunglig budget

20 000 kronor till föreläsare

3 000 kronor till trivsel såsom frukt och vatten i pauser

2 000 kronor till material

Totalt samlade vi in 26 400 kronor, vilket är 1 400 kronor mer än målsättningen.

Av pengarna användes 20 015 kronor till föreläsarnas arvoden – Emmas arvode utgick och en av föreläsarna var något dyrare än budgeterat. 1 538:60 kronor användes till frukt och vatten och 725 kronor till material, vilket blev billigare än budget. Överskottet på 4 121,24 kronor går tillbaka till Polstjärna till framtida insamlingar.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

 

Publicerat i Att bära på en hemlighet | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning Våga va’ dig själv-läger 2014

I somras genomfördes för nionde året ”Våga va dig själv-läger” för ungdomar i åldrarna 12-15 år på Flatön, Bohuslän. 12 privatpersoner och 1 företag var med och bidrog till Polstjärnas insamling i år. Totalt medverkade 74 ungdomar under de två olika lägerveckorna. Nedan följer Arne Falbäck och Våga va’ dig själv stiftelsens berättelse och reflektioner. Längst ned kan du även ta del av citat från ungdomarna, bilder från lägerveckorna och en ekonomisk redogörelse.

Målgruppen är alla ungdomar mellan 12-15 år (även någon mogen 11 åring och omogen 16 åring förekommer). Under våren har vi fått ta emot rekordmånga förfrågningar från orolig skolpersonal, kuratorer och vilsna föräldrar som i skakande ordalag beskrivit sin respektive situation. En oro som kom att besannas. Vi fick in 74 anmälningar (varav 10 sk gratisplatser) jämnt fördelat på de båda veckorna. Deltagarna kom mestadels från Stockholm och Göteborg, men även från Östersund, Gotland och Skåne. Avresa skedde från Cityterminalen i Stockholm i gemensam buss som även hade ett stopp i Göteborg där vi hämtade upp övriga deltagare.

En dag på ”Våga va´dig själv-lägret”
07.00Väckning
07.30 Kontemplativ aktivititet ex Yoga, massage etc
Frukost
09.00 Aktiviteter i mindre grupper
10.30 Fika
Aktiviteter i mindre grupper forts
12.00 Lunch
13.00 Utflykt
Fika under utflykt
16.00 Skaparverkstad
18.00 Middag
Organiserad fritid
Vickning
22.00 In på rummen
22.30 Tyst

Uppsummering
Årets lägersommar, den nionde i ordningen, blev återigen en succé inte bara beroende på rekordantalet deltagare utan även för att vi till stor del själva utbildat en stor kader av ledarna. Vi brukar säga att deltagarna gråter när de kommer och gråter när de åker hem. Initialt är det saknaden av familjen och avslutningsvis för att skiljas från de ca 35 nya kompisarna de fått under veckan. Det är lika frapperande varje år att konstatera vilken oerhörd sammanhållning man kan skapa på bara 6 dagar.

En del föräldrar var oroliga innan lägret över att deras deras barn satt för mycket vid datorn eller med mobilen. Under lägerveckorna samlade vi in mobiler och Ipads vid väckning och återlämnade dem kl. 21.30. Datorer hade vi inte tillgång till. Många av ungdomarna hade vanor att inte kunna komma ur sängen före kl.11.00 och svårt att få i sig något till frukost och även på andra måltider. Lite tandagnisslan första morgonen, men sedan rullade det på. Båda grupperna åt som ”hästar”. Vad gäller sänggåendet så brukade vi skoja om huruvida man hann somna innan huvudet träffade kudden eller inte.

Vad gäller framtiden
Vis av årets erfarenheter (mycket tufft klimat och språkbruk initialt) behöver vi preparera oss ännu mer framöver beroende på den rådande situationen i deltagarnas vardag. Vi planerar för återträffar, ledarutbildning och drömmen om Våga va’ dig själv skolan. Behovet av uppföljningsaktiviteter är oerhört stort därför behöver vi slipa på våra redskap och framförallt blir fler.

Vi vill på detta sätt tacka Polstjärna för stödet gällande lägertröjjor och mat samt sedvanligt glada, peppande tillrop och tips.

/Arne Falkbäck

Ungdomarnas röster
”Jag måste verkligen tacka för den underbara veckan som jag var med om.

“Alla underbara människor som var där har visat mig mycket positivt, och jag tackar så otroligt mycket för att jag fick komma dit, folket som var där, var så sjukt trevliga och inte alls dömande…”

”Det var väldigt positivt där, men inte när jag kom hem, för då insåg jag hur dåliga alla mina andra kompisar är, dom dömer och ser saker som ingen från VVDS gör. Så jag tackar åter igen för att jag fick komma hit/dit.”

”Jag fick ett väldigt starkt band med ……, så jag ska åka till dom nästa vecka, och förmodligen åker vi in till Stockholm för att träffa alla de andra Stockholmare som var där. Stockholmarna har en reunion idag, och när jag såg det så blev jag jävligt stolt över det ni har gjort!”

”Jag skulle gärna vilja skriva upp mig på nästa års läger redan nu, beroende på när det är såklart.”

”Bästa lägret någonsin, älskat hela veckan, bästa veckan i mitt liv, kommer tillbaka nästa år, superbra.”

”Jättebra läger som har allt, man vågar vara sig själv, älskar det.”

Av de 20 000 kronor som samlades in via Polstjärna användes 15 000 kronor till mat och 5 000 kronor till läger T-shirts till ungdomarna, i enlighet med budget.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Våga va' dig själv-läger 2014 | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar