Uppföljning Ledarutbildning för ungdomar – Våga va’ dig själv

Tack vara gåvor från 29 privatpersoner och 2 företag kunde aktiviteten “Ledarutbildning för ungdomar – Våga va’ dig själv” genomföras. Nedan följer Arne Falkbäcks sammanfattning och beskrivning av utbildningen,  citat från deltagarna, bilder och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Kursledningens sammanfattning och reflektioner
Årets utbildning är den tredje i ordningen sedan starten för verksamheten 2005.

Merparten av deltagarna är fd lägerdeltagare som nu blivit ”för gamla” för att vara deltagare. (Våra läger är för ungdomar mellan 12-15 år) Ett av vår familjs mål då vi beslutade oss för att starta ”Våga va´dig själv”!!! var dels att agera via goda exempel och förebilder samt genom positiva aktiviteter. Ett annat var just att försöka värna om att utbilda unga ledare inför framtiden.

Känslan att få lotsa ungdomarna in i ledarskaptes labyrinter är både stimulerande och utvecklande. Att se dessa ungdomar som bara för några år sedan själva varit osäkra deltagare med bristande självförtroende och självkänsla, nu med säkerhet och tydlighet, som om de inte gjort annat tidigare i livet, i stället leder andra. Utbildningen har genomförts med en blandning av teori, praktik och instuderingsuppgifter. De två första passen var för nya ledare. De tre följande fyllde vi på med fd juniorledare för att slutligen involverade de vuxna/etablerade ledarna avslutade ”kick-on”. Vid de två avslutande passen involverade vi kursdeltagarna i själva lägerschemaplaneringen allt för att de ska få ”helhetskänslan” inför den stundande examen, själva lägret och känslan av ”det här har jag fått varit med om att skapa”. Som alltid då en dröm går i uppfyllelse fylls man av eufori att ”wow” vad häftigt, det finns en framtid för och med den unga generationen och en ljus och spännande sådan till skillnad från alla domedagsprofetior som till vardags basuneras ut. Kommande år, redan 2016 prognosticerar vi med en kurs med ca 20 deltagare. (baserat på intresseanmälningar).

Beskrivning av aktiviteten
Ungdomsledarutbildningen sträckte sig från januari – juni 2015 och avslutas med examen i samband med de årliga sommarlägren under juli-månad som stiftelsen Våga va’ dig själv arrangerat sedan 2005.

10-20 ungdomar/ledare har träffats en gång per månad. Teori inom personlig utveckling, ledarskap och teambuilding har varvats med praktiska övningar och individuella uppföljningssamtal. Kvalitetssäkring har förekommit kontinuerligt under utbildningen både i grupp och individuellt via teoretiska och praktiska tester. Likaledes har gruppen/deltagarna ”fått smakat på” hur ett lägerschema 06.00-24.00 känns. De har således ”drillats och testats” under dessa förutsättningar. Vid Steg 5 den avlutande träffen tillkom även de etablerade ledarna för att få till en Teambuildning-aktivitet i kombination med att de även involverades i den så viktiga schemaplaneringen.

Steg 1 Heldag 11 januari, Bakgrund/policy ”Våga va’ dig själv”!! och individuella samtal

Steg 2 Heldag 8 februari, Bakgrund/policy fortsättning och individuella samtal

Steg 3 Heldag 8 mars, Personlig utveckling/jaget

Steg 4 Internat 11-12 april, Ledarskap/coachning/övning leda grupp Jaget/Laget

Steg 5 Internat 22-23 maj, Kick-On Teambuiling, gruppen/laget

Steg 6 Kväll 4 juni, Slutmöte med finslipning på detaljer

Steg 7 Lägren v 28-30 med examen/praktisk tillämpning

Röster från deltagarna
“Att lära sig att bli ledare, blir säkrare i ledarrollen, lära känna nya vänner som varit deltagare på lägret som också vill bli ledare. Allt var proffsigt, innehåll, platser, ledarna, maten, lyxigt med övernattning, bra ambitiöst kursmaterial, jobbigt, kämpigt, nyttigt, lärorikt, känna att man är en del av en gemenskap som gör skillnad för andra, umgänge med nya och gamla vänner, långa, innehållsrika dygn för att anpassa oss inför sommarens läger, bra blandning av teori/praktik/hemuppgifter, jag vill satsa som ledare.”

Under insamlingens gång fick Arne och Våga va’ dig själv sponsring och bidrag från en del leverantörer som de inte räknat med från början. Därav kunde vi justera den ursprungliga budgeten på 37 0505 kr.  Av de 28 063 kronor som samlades in användes 23 075 kronor enligt följande:

6 650 kr Hyra kurslokal, kursmaterial och boken om Linda
5 159 kr Mat och fika
3 344 kr Tågresor för Göteborgsdeltagare
7 922 kr Internat

Överskottet på 4 988 kronor går vidare till framtida insamlingar hos Polstjärna.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

Publicerat i Ledarutbildning för ungdomar - Våga va' dig själv | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning Femkamp på Gröna Lund med Trygga Barnen

Trygga Barnen spelar femkamp på Gröna Lund

Tack vare gåvor från 11 privatpersoner och överskott på 1 230 kronor från en av Trygga Barnens tidigare insamlingar hos Polstjärna kunde aktiviteten ”Femkamp på Gröna Lund med Trygga Barnen” genomföras. Nedan följer ledaren Filippas berättelse från dagen, citat från barnen, bilder och en ekonomisk redovisning av vad pengarna användes till.

Det var en grupp med nio pirriga och förväntansfulla barn i åldrarna 8-11 år som möttes upp på Trygga Barnen den 9 juni, tillsammans med två ledare. Barnen i gruppen hade träffats en gång i veckan under en termin och pratat om känslor, tankar och erfarenheter. Många hade delat med sig av saker som de aldrig någonsin delat med sig av till någon levande person tidigare. Många hade för första gången förstått att de inte är ensamma om att ha en förälder som mår dåligt, och framförallt att det inte är deras fel. En annan viktig insikt som deltagarna hade fått under terminens gång var att det är okej att må bra även om ens förälder mår väldigt dåligt, och att man som barn faktiskt har rätt att bara få vara barn och ha kul! Så det var det den här eftermiddagen skulle ägnas åt, att bara ha kul och inte behöva tänka på något annan än sig själv för en stund, och att litegrann fira alla de där bra insikterna och den fina och speciella tid som gruppen har haft tillsammans under terminen.

Vi hade tur med vädret, det hade regnat nästan en hel vecka, men just denna dag så bestämde sig regnet för att ta en paus och solen strålade på oss när vi steg in på Gröna Lund och slogs av den där speciella känslan av sommar, äventyr, pirr och lek. Vi sprang ivrigt fram till biljettluckan och beställde femkampshäften åt alla.

Gruppen rusade mot första stoppet på femkampsrundan vilket var ”skeeball” som gick ut på att kasta bollar som skulle träffa i ringar med olika poängnivå. Även om den gemensamma inställningen hade varit ”det viktiga är inte att vinna utan att ha kul” så kunde inte tävlingsinstinkten riktigt låta bli att kicka in och bollarna kastades med stor koncentration och ihärdighet. Efteråt skrevs allas olika poäng ivrigt in i femkampshäftet. Sedan bar det av vidare till ”boomball” där bollar sköts ur kanoner, för att sedan fortsätta mot vattenpistoler, basketball och ”woody”. Det var så kul och alla skrattade nästan konstant under hela femkampsrundan.

När femkampen var över så återstod det att utnyttja de två åken som ingick i femkampshäftet. Några valde ”lustiga huset” med alla de roliga speglarna, som ett barn kom ihåg att vi någon gång under terminen hade använt som en metafor för självkänsla. Vi hade pratat om att det är lätt hänt att barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket får låg självkänsla eftersom barns självkänsla utvecklas genom att använda sina föräldrar som spegelbild. Men tänk vad som måste hända med självkänslan om varje gång man tittar sig själv i spegeln är som att gå in i lustiga huset?

Medan ett gäng gav sig iväg till lustiga huset så gav sig ett lite modigare gäng på ”Eclipse” som är en slänggunga som hissas upp jättehögt upp i luften, superläskigt!

Därefter var det dags att välja ut vilken maträtt man skulle välja från matkupongen som ingick i femkampshäftet, sån lyx att få välja nästan vad man ville! Några valde hamburgare, andra tog nachos.

Därefter var det redan dags för sista åket, den här gången vågade några modiga sig på berg och dalbanan ”Twister”, medan några andra tog den lite snällare berg och dalbanan ”Kvasten” som dock fortfarande var alldeles för läskig för ledaren Filippa som kände sig ditlurad av barnen som hade utlovat att den var ”hur oläskig som helst”.

Tre timmar hade flugit iväg och det var redan dags att börja ge sig hemåt, men innan dess så fick alla självklart välja en varsin glass eller sockervadd- inget Grönan utan sockervadd.

Det var nio barn med rosiga kinder, lysande ögon och massa bubblande skratt i magen som kramades hejdå den kvällen. Tillsammans hade de skapat ett sommarminne som de förmodligen kommer minnas länge.

När ledaren Flippa kom hem så hittade hon femkampshäftet med poängräkningen i fickan. Vi hade glömt att sammanställa poängen och utlysa vinnare från femkampen. Ett tydligt bevis på att det trots allt inte hade varit så viktigt vem som vann, utan att sammanhållningen i gruppen och leken hade fått stå i fokus.

Citat från deltagare under dagen:

”Jag kan knappt tro att det är sant, det känns som en dröm”

Pojke 11 år

”Jag tror att det här är det roligaste som kommer hända mig på hela sommarlovet!”

Flicka 9 år

”Världens bästa avslutning på världens bästa grupp”

Flicka 10 år

”Det kom i alla fall någonting bra utav att min mamma mår dåligt”

Flicka 11 år

Av de insamlade 4100 kr användes 3643 kr.

2420 kr av budgeterade 2800 kr gick till femkampshäfte för 11 personer. Eftersom vi fick en anmälan mer än vi räknat med valde vi ett lite billigare femkampshäfte än vi bestämt från början, för att alla i gruppen skulle få följa med.

1100 kr, precis som beräknat, gick till inträde för 10 personer (den elfte personen hade Grönankort och kom därför in gratis).

Ett barn råkade tappa sin matkupong som ingick i häftet, därför blev det en oförutsedd kostnad på 123 kr för mat och snacks.

Vi hade budgeterat 200 kr för resekostnader men alla hade SL-kort, så de behövde inte användas.

Det betyder att det blev 457 kr över som kommer sparas och användas i Trygga Barnens framtida insamlingar hos Polstjärna.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

Publicerat i Femkamp på Gröna Lund med Trygga Barnen | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning På äventyr med Sommarkollo4me 2015

Tack vare gåvor från fyra privatpersoner, skatteskänkningar och överskott från tidigare insamlingar kunde aktiviteten “På äventyr med Sommarkollo4me 2015” genomföras. Sammanlagt deltog 18 ungdomar och fem vuxna ledare. Nedan följer en redogörelse från eldsjälen Matthias Rowe. Längst ned finns även citat från några av ungdomarna, bilder (klicka på dem för förstoring) samt en ekonomisk sammanställning.

Till årets kollo har 25 ungdomar anmält sig. Några har varit med förut, några är nya. För att underlätta för deltagarna att hitta sin plats i gruppen, att komma in i gemenskapen och knyta an till både vuxna och jämnåriga arrangerar vi varje år ett så kallat ”förkollo”. Den här gången bestod förkollot i vårt besök av Äventyrsbanan i Nacka där vi skulle lära känna varandra och träna oss i att samarbeta. Så blev det! 18 ungdomar och 5 vuxna ledare var med på denna aktivitet.

De flesta av ungdomarna har känt varandra från antingen fjolårets kollo eller våra Anhöriga-barn-helger (”Helg på Skatboet”) i maj 2015 och september 2014. Det blev många glada miner och kramar på Äventyrsbanans parkering. Det fanns dock säkert både den ena och den andre som ändå kände sig lite nervös inför denna aktivitet.

Vi bildade två grupper och gick med var sin ledare från Äventyrsbanan in i skogen. Där fick vi stå i en ring och säga vad vi hette. Vi lekte och ställdes inför uppgifter som vi som grupp skulle lösa. Uppgifterna går ut på att man behöver samarbeta och kommunicera med varandra för att klara av dem. I början var deltagarna försiktiga och avvaktande, många var tysta och sa inget medan andra klev fram och tog på sig rollen som informella ledare. Så gick vi genom skogen från station till station. Under en promenad gick vi i par och skulle hitta gemensamheter med vår partner. Det blev t ex att båda gillade glass eller hade varit på semester i Spanien eller såg fram emot kollot.

Den övning som ungdomarna tyckte mest om innebar att man fick balansera på vajrar som var spända mellan träd på markhöjd. Halva gruppen tyckte först att detta var för läskigt, den andra halvan hoppade upp på vajern direkt för att ta sig över – bara för att inse att det inte var så lätt som man hade tänkt. En kille som inte hade trätt fram så mycket tills dess hade lätt med denna uppgift. Han balanserade ett flertal meter utan någon hjälp och tog sig över första etappen. Sen följde nästa och de två hjälptes åt. Sen kom en till och på det sättet hamnade till slut hela gruppen på vajern. I den stunden insåg jag att något hade hänt med gruppen: De som först hade valt att inte vara med ändrade sig senare – helt på eget bevåg. Eftersom ledaren hade visat respekt för deras initiala Nej till aktiviteten, kunde de senare omvärdera sitt beslut och kliva upp på linan utan att tappa ansiktet.

Sådana processer är viktiga för en deltagares utveckling av tillit och förtroende till gruppen. Inne i en deltagares huvud kanske det kunde låta så här: ”Det är OK att stå utanför en aktivitet om jag vill, jag tillhör ändå gruppen!”.

Efter aktiviteten samlades både föräldrar, ungdomar och vi ledare på Hellasgården för att grilla. Det var särskilt kul att Kalle från Polstjärna också hade kommit dit för att träffa oss. Ungdomarna satt med varandra och pratade. Några började fundera vem de ville dela rum med på kollot och vad det borde bli för mat. Föräldrarna stod omkring och gladde sig åt sina barns sociala samvaro.

Vi tackar för allas stöd – än en gång!

Citat från några av ungdomarna
Citat 1: ”Det var så kul att träffa alla inför kollot, de gamla och de nya.”

Citat 2: ”Det känns redan som att vi är en stor familj.”

Citat 3: ”Det är otroligt att Polstjärna sponsrar oss med allt det här. Så tacksam.”

Ekonomisk sammanställning
Av de 6 550 kronor vi samlade in (kom till och med in 47 kronor extra) användes totalt 5 968,9 kronor. 5 500 kronor till Äventyrsbanan, 468,9 kronor till grillningen. Överskottet på 628,1kronor går tillbaka till Polstjärna för framtida insamlingar till förmån för Sommarkollo4me. Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

Publicerat i På äventyr med Sommarkollo4me 2015 | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning Tilias utbildning för ungdomsledare

Tack vare 12 gåvor från 11 privatpersoner och ett företag samt överskott från tidigare insamling kunde aktiviteten ”Tilias utbildning för ungdomsledare” gå av stapeln. Nedan följer Annesofie Blixts reflektioner från helgen, bilder, citat från deltagare och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Eldsjälen Annesofies reflektioner och beskrivning av dagarna
Det är något speciellt med att sitta och lyssna till våra hjälpledare som förra året var deltagare på vårt läger. Idag mår de så pass bra att de medverkar i en ny roll, som just hjälpledare när de under helgens teambuilding berättar om sina livsresor det senaste året.

Det bästa kvittot för mig och för hela Tilia som verksamhet, är att höra deras ord. Deras ord om hur trygghet och att bli sedd kan vara en avgörande bit i någons liv. Om hur de fått med sig känslan att vi verkligen trodde på dem. Den känslan som etsade sig fast så starkt att de fortsatte sin friska bana efter lägret och idag sitter hos oss och berättar om hur mycket det har betytt för dem. Livet kan vända totalt på bara ett års tid.

Jag har våra helt magiska lägerledare som lyckas förmedla denna känsla att tacka. Men mest såklart våra lägerdeltagare själva. Att det vågade ta steget, vilket inte alltid är lätt. Men också att de vågade hålla kvar i det vi ville förmedla med vårt läger hela resterande tid även efter lägret.

Det vackraste är att de sedan valt att fortsätta ytterligare ett steg. Ett steg som inte är självklart för alla, men för dem är det. Det visar varför det är så viktigt att vi i vårt samhälle satsar på de här ungdomarna. Med små medel kan de gå vidare. Vi har så många levande bevis på det. Att de sedan vill lägga sin tid på att ”ge tillbaka” är för mig beundransvärt och otroligt hoppingivande för vår framtid.

Såhär anordnades Tilias utbildning för ungdomsledare
Vi hade en helg på Tollare Folkhögskola, som stod för logi, lunch och middag. Där hade vi huvudledare och hjälpledare möjligheten att lära känna varandra bättre som grupp, planera sommarens kommande läger, andas i vacker natur nära vattnet, äta god mat, prata om livet under kvällsmyset, känna på de berättelser som våra ungdomar skickat in som ansökan till lägret och få sina respektive ansvarsområden tilldelade, men också dela med oss av våra egna livshistorier. Vi har ett mycket kompetent gäng som finns på plats i sommar på Skatboet.

Eftersom vi kan jämföra med förra årets Tilialäger, då vi inte hade möjlighet till denna förberedelsehelg, är vi nu evigt tacksamma att detta gick att genomföra. Det kommer innebära ett lugn och en grundtrygghet för oss ledare så att vi i ännu större utsträckning kan försöka erbjuda den bästa veckan för våra lägerdeltagare i sommar.

Vi avrundade helgen med avslutningsfika då vi även fick besök av Marie från Polstjärna. Ett besök som uppskattades mycket. Det är viktigt att bli påmind om hur mycket de mänskliga mötena betyder i dessa uppkopplade tider. Vi på Tilia är evigt tacksamma att få dela upplevelsen av så många aktiviteter hos oss med Polstjärna, eftersom våra värdegrunder liknar varandra, men också för att vi så ofta får äran att ha Maries fina energi hos oss. Vi vet att det är mycket uppskattat och ser redan fram emot ett nytt besök under själva lägret. Marie: du har härmed en middagsinbjudan med vacker utsikt över Skatboet och det bästa sällskapet man kan tänka sig.

Bilder och citat

“Jag är väldigt tacksam att jag fick vara med på lägret förra året. Hela upplevelsen förändrade mitt liv på ett sätt som jag aldrig trodde var möjligt, och jag känner mig väldigt lycklig att jag i år har fått möjligheten att bidra till någon annans förändring.” Alif Kabir

”Jag hade länge stått och stampat på samma ställe, oförmögen att helt släppa taget om det sjuka för att gå in i mitt friska liv. Sen kom lägret och plötsligt var jag omgiven av människor med liknande erfarenheter, människor som såg mig, förstod vad jag gick igenom och som peppade och trodde på mig i alla lägen. Jag fick möjlighet att bara vara jag och började förstå att det kanske var bra nog. Jag började också inse att jag faktiskt kan bidra med saker, använda mina erfarenheter för att skapa mig en mening ur allt det hemska jag har gått igenom. Lägret var den sista pusselbiten som föll på plats. Efter det har jag bara mått bättre och att nu får vara volontär och hjälpa andra är så himla häftigt.” Linnea Björndahl

Så här användes pengarna från insamlingen

Logi/lunch/middag: 0 kr

Fika: 387,17

Resor: 3583,26

Material: 2685,30

Totalt: 6 655,73

Överskott: 4574,27

Tollare Folkhögskola bjöd på logi, lunch och middag för samtliga deltagare. Överskottet på 4574,27 kr går vidare till föreningen Tilias framtida insamlingar hos Polstjärna.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som gjorde detta möjligt!

 

 

Publicerat i Tilias utbildning för ungdomsledare | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar

Uppföljning Helg på Skatboet med Sommarkollo4me

Tack vare gåvor från sex privatpersoner, en från ett företag och tre månadsgåvor kunde aktiviteten “Helg på Skatboet med Sommarkollo4me” genomföras. Sammanlagt deltog åtta ”nya” ungdomar plus deras mammor och tre ungdomar som deltagit på kollot tidigare. Nedan följer en redogörelse från eldsjälen Matthias Rowe. Längst ned finns även citat från några av ungdomarna och deras föräldrar, bilder (klicka på dem för förstoring) samt en ekonomisk sammanställning.

Inte minst så var helgen på Skatboet tänkt som en språngbräda för de ungdomar som dittills varit tveksamma till att delta i vårt åttadagarskollo den 11-19 juli på samma plats. Vi trodde att en sådan helg kanske skulle väcka mod och motivation att våga vara med på kollot… – Efter 24 gemensamma timmar på Skatboet, en lägerbrasa med musik och korvar, en övernattning, aktiviteter för barn och anhöriga samt massvis med personliga möten har nu minst fem ungdomar skickat in sin anmälan till kollot!

Åtta mammor hade anmält sig till denna helg tillsammans med sina barn. Utöver det deltog även fyra före detta kollodeltagare. Deras bidrag var att berätta och dela med sig om kollot för de nya som inte varit med förut. Om någon förmådde nå ut till ”nya” deltagare så var det de ”gamla”, tyckte vi. Ja, och så blev det.

Medan föräldrarna fick en introduktion i Nonviolent Communication och delade erfarenheter och upplevelser av sin situation med andra vuxna aktiverades ungdomarna på annat håll: En grupp följde med en ledare och tecknade i skogen, andra körde pingis, spelade sällskapsspel eller gitarr, ja till och med badade. Den ena och andre sågs även vilande i solen på klipporna. Några flera anhöriga och deras barn besökte oss på eftermiddagen och åkte sen hem igen.

Kvällens lägerbrasa sammanförde alla oss vuxna och ungdomar och vi sjöng några sånger från fjolårets kollo-sångbok. Vi satt där länge och pratade. Det kändes nästan som en vanlig kollokväll.

Senare på kvällen visade vi en film för de som ville vara uppe lite längre. Huset fylldes med glada röster. Några av ungdomarna hade badat strax innan och var uppspelta med tanke på sitt modiga hopp in i det kalla vattnet. Kvällsstämningen brukar främja förtroendefulla samtal och möten mellan människor. Det har vi sett under kolloveckorna och det visade sig även nu. I och med att man möts utanför sin bekvämlighetszon ”där hemma” blir människor oftast mer mottagliga för nya intryck.

Helgen blev som det var tänkt: Ett sammanhang för ungdomarna att växa in i samt att få en försmak av kollo, för anhöriga ett tillfälle till utbyte och ömsesidigt stöd.

Tack till alla som stöttade oss vid denna aktivitet!

Citat ungdom: ”Jag är så förbannad över att många vuxna på skolan har fel syn på oss hemmasittare. De förstår inte. Jag vill gärna starta ett projekt där vi som inte går i skolan åker ut till skolorna och informerar lärare om varför vi inte går i skolan. Projektet ska heta `The peaceful rebel project´.”

Citat ungdom: ”Jag tycker att vi skulle stannat flera dagar så vi hunnit prata mer. Jag hade velat få kontakt med en ny tjej men jag hann inte.”

Citat anhörig: ”Personligen tycker jag att det är extremt givande att träffa andra som delar liknande erfarenheter i den fina atmosfär som Matthias skapat. Och nu fick vi även träffa varandras barn.”

Citat anhörig: Min dotter har nu efter helgen hört av sig till två av de nya ungdomarna som var med i helgen. Hon och en annan tjej fick också fin kontakt (satt uppe på natten och pratade) och fortsätter via mobilen. En annan av de nya ungdomarna har de också daglig kontakt med.”

Citat anhörig: ”Min dotter tycker helgen var rolig och bra. Vi pratade en del i bilen och hon hade många bra tankar om de samtal hon hade haft med övriga deltagare. Hon var en positivare tjej på väg hem och telefonen har gått på högvarv.”

Ekonomisk sammanställning
Av de 6 850 kronor vi samlade in användes totalt 6 615,24 kronor. 1875,24 till mat, 4 560 till boende och 180 kronor till transport. Överskottet på 234,76 kronor går tillbaka till Polstjärna för framtida insamlingar till förmån för Sommarkollo4me. Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

Publicerat i Helg på Skatboet med Sommarkollo4me | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Uppföljning Bowling och middag med Trygga Barnen i påsk

Tack vare gåvor från 13 privatpersoner kunde aktiviteten “Bowling och middag med Trygga Barnen i påsk” genomföras. Nedan följer en berättelse från den härliga eftermiddagen med citat från barnen som deltog, bilder och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Onsdagen den 8 April så samlades två förväntansfulla ledare och åtta ännu mer förväntansfulla barn på O’Learys vid Norrtull för att tillbringa en härlig påsklovseftermiddag ihop.

När vi kom ner till bowlinghallen var diskobelysningen och musiken i full gång och vi körde igång spelet direkt. Vi hade tillsammans bestämt att dagens motto var; ”det viktiga är att ha kul inte att vinna”. Men vi måste trots det erkänna att tävlingsinstinkten smög sig på lite grann och det var omöjligt att undvika en och annan high-five, glädjerop eller hejarramsa när någon i laget lyckades få till en strike. Men detta gjordes såklart med glimten i ögat, och det är ju viktigt att få hejja på varandra för att stärka lagandan! Det var olika nivå på spelarna, vissa hade spelat mycket, andra knappt alls. Det som var bra var att de som var mer erfarna kunde hjälpa nybörjarna!

Efter bowlingen var det egentligen meningen att vi skulle gå direkt till middagen, men eftersom vi bara hyrde två bowlingbanor istället för fyra som planerat, så fick vi den glada överraskningen att vi även hade möjlighet att spela air-hockey och ett basketspel som fanns bredvid bowlingbanorna! Det var verkligen jättekul och vi spelade med varandra i omgångar.

Efter ett par intensiva timmar av spelande så var det äntligen dags för middag. Alla valde ivrigt från menyn, vissa tog hamburgare och några tog revbensspjäll. Det kändes så himla speciellt att sitta och beställa mat på restaurang tillsammans, och när maten kom in blev alla ännu mer exalterade. Åh vad lyxig och god den var! Vi satt länge vid bordet och pratade, skrattade och åt. När maten var bortskrapade från tallrikarna så var vi så mätta att vi höll på att spricka, men kunde ändå inte låta bli att beställa in efterrätt, för det var ju trots allt lyxmiddag vi var på! Glassen lyckades slinka ner den med och efter middagen så smet vi ned och spelade en sista omgång air-hockey innan det var dags att motvilligt åka hem. Känns som vi hade kunnat stanna hela natten!

Det var ett sammansvetsat, bubblande och skrattande gäng som skiljdes åt den eftermiddagen, en eftermiddag vi alla sent kommer glömma.

Några citat från barnen som var med:

”Jag älskar att bowla, men tyvärr så får jag inte chans att göra det så ofta eftersom min mamma inte har råd, det är rätt dyrt. Så därför är jag så himla glad att jag fick följa med Trygga Barnen och bowla. Och äta middag ute, med efterrätt och allt, det kan jag typ inte komma ihåg att jag någonsin fått göra!”

Tjej 10 år

”Det här var den roligaste kvällen på länge. Det kändes liksom som att jag var lite speciell och att vi gjorde någonting speciellt tillsammans. Som att fira att vi är vi, och att vi är en grupp som är starka tillsammans, typ.”

Tjej 11 år

”Det var skönt att få komma bort och att tänka på annat. Annars hade inte påsklovet varit så kul. Alla andra var borta, och det är ju mest krångel med mamma och pappa just nu, så inte heller så kul att bara vara hemma direkt.”

Pojke 12 år

Av de 4 200 kronor som samlades in användes 2 470 kronor enligt följande:
480 kr till hyra av bowlingbanor
460 kr till air-hockey och basketspel
1 370 kr till middag
160 kr till resor

Kostnaderna för bowlingbanorna blev billigare än beräknat, då det endast behövdes hyras två banor i stället för fyra då antalet deltagare var färre än beräknat. Därav blev också middagen billigare än budget. Överskottet på 1 550 kronor går vidare till Trygga Barnens framtida insamlingar hos Polstjärna.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

Publicerat i Bowling och middag med Trygga Barnen i påsk | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

Uppföljning Leda med hästar – Olivia Trygg

Tack vare gåvor från 42 privatpersoner och 2 företag kunde aktiviteten “Leda med hästar – Olivia Trygg” genomföras. Nedan följer en berättelse från den magiska dagen med citat från ungdomarna som deltog, bilder från dagen och en ekonomisk redovisning över vad pengarna användes till.

Måndagen den 6 april steg 10 ungdomar och 3 ledare från Trygga Barnen in i ett kallt ridhus i Knivsta. Genom en insamling hos Polstjärna hade vi fått möjligheten att ta med ungdomarna på en dags utbildning på HorsePower & Natural Leadarship i Knivsta och förväntningarna var höga och stämningen var god i bilen på väg dit.

Efter att ha blivit välkomnade av ledarna Kerstin och Malin blev vi bjudna på fika och alla fick berätta vad de hade för tidigare erfarenheter av hästar. Det var väldigt olika inom gruppen, några hade ridit tidigare, en hade två egna hästar och några hade väldigt liten erfarenhet av hästar. Därefter gick vi igenom dagens övningar och fick information om metoden. Hästunderstödd coaching bygger på att genom att interagera med hästar i olika övningar lära sig att vara i nuet och bli en bättre ledare i sitt eget liv. Ridning och skötsel av hästen är en del av umgänget med hästar men genom denna metod öppnar man upp för andra sätt att umgås med hästar. Hästarna speglar tydligt vårt mänskliga beteende och ger direkt feedback på detta vilket leder till nya insikter och kunskap om hur vi kan kommunicera med andra och oss själva.

I ridhuset fick vi ställa oss på läktaren medan Kerstin och Malin släppte in hästflocken på ridbanan. Kerstin introducerade övningen. Genom att gå ner i manegen och lägga ringar runt några utvalda hästars halsar skulle en person få hästarna att sedan följa denne runt i manegen. Total tystnad rådde i ridhuset när en ung tjej gick ner för att prova. Under tystnad arbetade hon sedan systematiskt för att få hästarna intresserade och att sedan följa henne. Vi andra på läktaren observerade med spänning. Tjejen utstrålade totalt lugn och det syntes att hon verkligen var närvarande i stunden. När hon lyckats att få hästarna att följa henne och hon kom emot läktaren med hästarna efter sig mötte Kerstin upp. Kerstin frågade hur det kändes och tjejen svarade att det kändes häftigt att hästarna följde henne och hon brast nästan ut i gråt när hon skulle beskriva hur det varit att genomföra övningen.

Som barn till missbrukare är man ofta van att hålla upp en fasad och inte visa känslor. Man är ständigt på sin vakt och beredd på att en katastrof ska inträffa. Att träna på att vara i nuet och få släppa all oro för allt som finns omkring en är otroligt nyttigt. Hästar kräver att man är totalt närvarande här och nu när man interagerar med dem och därför är detta en väldigt bra övning för våra ungdomar.

Citat från ungdomarna:

”När jag kom till ledarskapskursen kände jag mig ledsen. När jag gick in bland hästarna var det som att de märkte det. De samlades runt mig och liksom tog hand om mig och tröstade mig. Jag blev verkligen berörd och kände mig uppskattad.”

Tjej 15 år.

”Det här var så himla kul och lärorikt, jag skulle kunna göra det här en gång i veckan, minst! Det blir som att jag kan koppla bort allt annat som är jobbigt i livet när jag är med hästarna. Med dem är allt så enkelt.”

Tjej 15 år.

”Jag fick lära mig vad det innebär att vara i nuet. Visste inte vad det var innan, och visste verkligen inte att det är något som jag är bra på!”

Kille, 13 år.

”Det blev så himla uppenbart hur svårt jag har att veta vad jag själv vill och säga ifrån när det är något som inte känns bra för mig. Så häftigt att hästarna såg det och utmanade mig i det. Det blev liksom som att de inte gav mig något annat val än att jag var tvungen visa vem som bestämmer och säga ifrån på skarpen. Trodde aldrig att jag skulle kunna vara så bestämd! Nu kanske jag vågar säga ifrån till en människa nån gång också.

Tjej 14 år.

”Det som jag främst fick ut av kursen handlade om självtillit, att våga tro på mig själv. Och att vara lyhörd på mina egna känslor.”

Tjej 14 år.

När vi efter dagens slut satt och pratade om vilka insikter vi kommit till så var alla helt överens om att dagen varit otroligt utvecklande. Vi är otroligt tacksamma över att Ni givare gav oss möjligheten att genomföra denna ledarskapsutbildning och både vi och ungdomarna är överens om att detta är en dag som vi kommer att bära med oss resten av livet. Kärlek till Er!

Av de 31 125 kronor som samlades in användes 30 941,11 kronor enligt följande:
28 125 kronor till ledarskapskursen
2 816,11 kronor till hyra av minibussar och bensin

Eftermiddagsfikat ingick i kursen så de 500 kr som budgeterats för fika behövde inte ansvälldas till det. Däremot kostade bensinen 414 kr som ej ingick i budgeten för hyrbilarna. Fikapengarna användes till kostnaden för bensinen. Överskottet på 183,89 kronor går vidare till Trygga Barnens framtida insamlingar hos Polstjärna.

Stort tack från Polstjärna till alla er givare som tillsammans gjorde detta möjligt!

Publicerat i Leda med hästar - Olivia Trygg | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Fler saknar anledning att gå till jobbet

Allt fler känner att de saknar anledning att gå till jobbet. Minst motiverade är anställda under 30 år. Det var resultatet i förra årets jobbhälsobarometer från landets företagshälsor. Snart är det dags för en ny mätning. Det skulle förvåna mig om den visade något annat än fortsatt motivationsminskning. Trenden är mycket oroväckande.

Enligt undersökningen var det bara knappt 4 av 10 som kände sig motiverade att gå till arbetet bland de under 30 år. ”Mest motiverade” var de i åldern 55+. Där kände drygt 60 procent sig motiverade att gå till arbetet. För mig signalerar båda siffrorna att något behöver göras. Att så få unga känner sig motiverade kommer få stora konsekvenser för välfärden i Sverige om inget görs. Regeringen har uttryckt oro för ökade sjukskrivningar. Bara för i år räknar man med att kostnaden för sjukpenning ökar till dryga 30 miljarder. Det är mycket pengar, men svårt att relatera till. Det här är vad det motsvarar:

Statens TOTALA satsningar inom alla följande områden:

  • Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
  • Regional tillväxt
  • Allmän miljö- och naturvård
  • Energi
  • Areella näringar (skogsbruk, lantbruk mm), landsbygd och livsmedel
  • Näringsliv

Och då pratar vi ändå bara sjukpenningen. Gör vi inget åt den ohälsa som finns kommer det snart inte kunna göras så många satsningar överhuvudtaget i statens budget. Då är vi alla förlorare.

Jag tror vi behöver tänka om rejält. I skolan finns ett växande orosmoment kring hemmasittare. Att de stannar hemma är helt logiskt för de mår inte bra av att gå till skolan av olika anledningar. Faktum är att det nog är precis samma logik bakom de som inte är motiverade att gå till jobbet. Lösningen kan inte vara att tvinga folk till arbete och skola. Vi behöver titta på hur vi kan förändra arbets- och skolmiljöer. Båda borde ju vara något att längta efter – en gemenskap, en möjlighet att utvecklas och blir accepterad precis som den man är. Om så inte är fallet stannar man hemma. Eller går till jobb och skola och mår dåligt. Så kan det inte fortsätta.

Civilsamhället har här en viktig roll att spela. Du kan göra något här och nu, exempelvis detta.

Publicerat i Kalle reflekterar | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Det viktigaste kan bara förstås med hjärtat

Vad förenar mig, Karl Lindqvist, med följande personer?

  • Paret som åtalats för att ha misshandlat åttaåriga Yara Alnajjar till döds
  • Anders Behring Breivik
  • Männen som brände ihjäl judar 10 juli 1941 i polska Jedwabne

Vad förenar oss? Fundera. Känner du inte mig kan du lika gärna sätta in ditt eget namn istället för mitt.

Var det svårt? Jag tror vi alla kan få en större förståelse för, och känna gemenskap med människor som gjort det obegripliga gentemot sig själva eller andra om vi moderniserar och vänder på ett av Hjalmar Söderbergs uttryck*. Tänk er alltså att det är detta som personen vill säga med sin handling:

Min själ ryser för tomrummet och vill få kontakt till vilket pris som helst. Jag vill inviga människorna någon slags känsla. Det jag gjort gör att jag upplever mig avskydd och föraktad. Fast hellre skulle jag vara fruktad. Fast ännu hellre beundrad. Men allra mest skulle jag vilja bli älskad.

Vi vill alla bli älskade.

Att förstå är inte detsamma som att acceptera. För att komma tillrätta med destruktiva situationer på lång sikt behöver vi förstå. Det innebär inte att vi ska ta parti för förövaren eller offret. Vi behöver förstå. Och vi behöver se de behov som döljer sig bakom handlingarna.

Med våra ögon ser vi dock inte behoven, vi ser handlingarna. Så länge vi agerar utifrån dem kommer vi aldrig åt källan.

Hur ska man då göra för att se behoven? Svaret kan vara provocerande då det är enkelt och billigt. Faktum är att det handlar om det dyraste vi har. Det handlar om att ge av sin egen tid och LYSSNA. Lyssna utan att döma. Lyssna utan tidsram. Lyssna helhjärtat.

Ord är inte verkligheten. Men de pekar på en verklighet. En verklighet som inte kan förstås genom ord, öron eller ögon. En verklighet som bara kan förstås med hjärtat. Vifta bort orden, slut ögonen, stäng öronen. Öppna hjärtat. Det viktigaste kan bara förstås med hjärtat.

* Originalversion: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill inviga människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Publicerat i Kalle reflekterar | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Swisha Polstjärna framåt

Nu går det att stödja Polstjärna genom Swish. Det är en tjänst som svenska banker skapat för att ge kunder möjlighet att skicka pengar via mobilen.

För att komma igång att swisha till Polstjärna behöver du en app och anslutning till en internetbank. Till Polstjärna kan du swisha på två sätt: antingen till våra FRAMTIDA INSAMLINGAR genom numret 1239002411 ELLER till vår DRIFT (verksamhetsstöd) genom numret 1239003278. Att det inte är ett vanligt mobiltelefonnummer beror på att vi har 90-konto och att numret då blir vårt 90-kontonummer föregått av 123. Vill du inte använda mobilen kan du istället betala in som vanligt på hemsidan genom Stöd till framtida insamlingar ELLER Ta position för unga. Det ger exakt samma resultat. Båda är utan avgifter. Välj själv.

Publicerat i Allmänt | Etiketter , , , | Lämna en kommentar